Εισαγωγικά Στοιχεία & Ψηφιακή Αφήγηση

Η διδασκαλία μέσω της παιχνιδοκεντρικής μάθησης  χρησιμοποιεί παιχνίδια για να εμπνεύσει και να εμπλέξει ενεργά τους μαθητές καθώς εργάζονται προς ένα σύνολο μαθησιακών στόχων. Τα παιχνίδια μπορεί να είναι ψηφιακά ή αναλογικά και προορίζονται να προσφέρουν μια ελκυστική και συμμετοχική εκπαιδευτική εμπειρία. Η μάθηση με βάση το παιχνίδι αυξάνει τόσο τη διασκέδαση όσο και την αποτελεσματικότητα της μάθησης.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά σημαντικά δομικά στοιχεία γύρω από την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το μοντέλο της παιχνιδοκεντρικής μάθησης.

Κατάλληλα κίνητρα:
Τα παιχνίδια αιχμαλωτίζουν και διατηρούν την προσοχή των εκπαιδευόμενων, ενισχύοντας υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης ενασχόλησης.

Στόχοι μάθησης:
Καθορισμός των εκπαιδευτικών στόχων με σαφήνεια και σύνδεσή τους με το περιεχόμενου του παιχνιδιού.

Εφαρμογές πραγματικού κόσμου:
Τα παιχνίδια που προσομοιώνουν σενάρια πραγματικού κόσμου, επιτρέπουν στους μαθητές να εφαρμόσουν γνώσεις και δεξιότητες σε πρακτικά πλαίσια.

Διαδραστικότητα και Συνεργασία:
Υλοποίηση σεναρίων που περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση διαδραστικών στοιχείων, λήψη αποφάσεων και ευκαιρίες για συνεργασία.

Εμπειρία:
Το παιχνίδι και συνδυαστικά η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να είναι μια καθηλωτική εμπειρία μάθησης μέσω αφήγησης, σεναρίων και διαδραστικών στοιχείων.

Εξατομίκευση:
Τα παιχνίδια πρέπει να προσαρμόζονται στην πρόοδο των συμμετεχόντων, προσφέροντας εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες με βάση τις ατομικές ανάγκες και τα επίπεδα δεξιοτήτων.

Αυτά αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει ο κάθε εκπαιδευτικός πριν ξεκινήσει τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού πλάνου μέσω της παιχνιδοκεντρικής μάθησης.

 

 

 

Leave a Reply