Updated on February 2, 2024
Προτεινόμενο Εργαλείο Προσβασιμότητας
Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας , ανοίγει πια το δρόμο σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πόσο προσβάσιμο όμως μπορεί να είναι; Μπορείς να φανταστείς χρήστες που δεν μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση στο διαδίκτυο ;
Άτομα με προβλήματα όρασης , ακοής ,κινητικά προβλήματα , μαθησιακές δυσκολίες κ.α σίγουρα έχουν έρθει αντιμέτωποι με ζητήματα που αφορούν τη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο και κατ'επεκταση των υπηρεσιών που βασίζονται πάνω σε αυτό. Πέρα όμως από τα συγκεκριμένα είδη αναπηριών ,με προβλήματα προσβασιμότητας μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι άτομα με χαμηλό εισόδημα ,χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης κ.α (Παπαβασιλείου, 2020).
Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει σε ζητήματα που αφορούν τη προσβασιμότητα σε διαδικασίες εξ αποστάσεως μάθησης , θα πρέπει τα εργαλεία που θα επιλέγουμε και θα του προτείνουμε να πληρούν τα περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά , όπως σημειώνει ο Παπαβασιλείου (2020) :
- Υπότιτλοι στα βίντεο
- Επιλογή χρωμάτων με καλές αντιθέσεις.
- Κείμενο σε ομιλία (text–to–speech)
- Κουμπιά και σφάλματα
- Εναλλακτικό κείμενο στις εικόνες
- Αναγνώριση φωνής
Στις περισσότερες πλατφόρμες ,ειδικά εκπαιδευτικές, υπάρχει πλέον ένα εργαλείο προσβασιμότητας που πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά και επιλογές. Για παράδειγμα στη πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε, την e-me4all , υπάρχει ένα εργαλείο προσβασιμότητας με διάφορες λειτουργίες ( όπως πχ αντίθεση, μεγάλο κείμενο, ελαφρύ διάστημα κ.α). Το εργαλείο αυτό ονομάζεται UserWay και κρίνεται κατάλληλο για την υποστήριξη διαφόρων σελίδων. Παρέχει συγκεκριμένα λύσεις που επιτρέπουν σε χρήστες περιορισμένης προσβασιμότητας να περιηγηθούν και να αλληλεπιδρούν με ιστοσελίδες με μεγαλύτερη ευκολία. Γενικότερα ,βάση των επιλογών του, μπορεί να προσαρμοστεί στις ατομικές ανάγκες κάθε χρήστη. Συμβολίζεται με τον εξής τρόπο :
Στο μενού υπάρχουν διάφορες επιλογές καθιστώντας τη περιήγηση αλλά και την αξιοποίηση της παρούσας πλατφόρμας με μεγαλύτερη ευκολία σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας.
Στη περιήγηση σας στο blog , έχει εφαρμοστεί η λειτουργία που προσφέρει το UserWay και μεταξύ άλλων αφορά το κείμενο, καθιστώντας το δηλαδή ευανάγνωστο ειδικά σε άτομα με δυσλεξία.
Ακόμη για την υποστήριξη της διδασκαλίας που βασίζεται στη παιχνιδοκεντρική μάθηση, ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο που προτείνεται είναι το VoiceOver (IOS) και το TalkBack (android) . Πρόκειται για ενσωματωμένους αναγνώστες οθόνης για κινητές συσκευές που επιτρέπουν στους χρήστες "να ακούν" τις οθόνες τους και να αλληλεπιδρούν με εφαρμογές με τη φωνή.
Συγκεκριμένα προσφέρουν:
- Οπτική αναγνώριση: Διαβάζουν δυνατά το περιεχόμενο της οθόνης
- Πλοήγηση με ήχο: Παρέχουν ηχητικές ειδοποιήσεις και οδηγίες για την πλοήγηση στην οθόνη
- Προσαρμογή Ρυθμίσεων: Επιτρέπουν την προσαρμογή ρυθμίσεων προσβασιμότητας , σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη
Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για δωρεάν εργαλεία .
Βιβλιογραφική Αναφορά
Παπαβασιλείου , Γ. (2020). Γιατί η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο είναι τόσο σημαντική και τι μπορείς να κάνεις για να την επιτύχεις. https://openstandards.ellak.gr/2020/12/02/giati-i-prosvasimotita-sto-diadiktio-ine-toso-simantiki-ke-ti-mporis-na-kanis-gia-na-tin-epitichis/