Βίντεο- Διαδραστικό βίντεο

Η εικόνα, λένε, είναι 1000 λέξεις. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι για ένα παιδί ένα Οπτικοακουστικό ερέθισμα.  Μέσω της βιντεοπαρουσίασης ενός μαθήματος, μπορεί να "ζωντανέψει" ένα μάθημα Ιστορίας ή να μεταφερθεί ένα πρόβλημα Μαθηματικών ή Φυσικής στην πραγματική ζωή με αποτέλεσμα να γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στην καθημερινότητα και στα ψυχρά βιβλία. 

Μέσω ενός βίντεο, καλλιεργείται η κριτική σκέψη, υποστηρίζεται η δημιουργικότητα, η συνεργατικότητα και αναπτύσσονται οι ψηφιακές δεξιότητες και ο ψηφιακός γραμματικός των παιδιών. Ενώ στην περίπτωση του διαδραστικού βίντεο, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα της άμεσης αλληλεπίδρασης με το εκπαιδευτικό υλικό.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η δημιουργία ενός βίντεο ή διαδραστικού βίντεο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που όμως μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Σκοπός δεν είναι η άριστη παραγωγή του αλλά να ενθαρρύνει τους μαθητές να γίνουν δημιουργικοί και κριτικοί μέσα από "αυθεντικές" μαθησιακές δραστηριότητες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τα οποία μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ένα βίντεο. Μπορεί να ανοίξει απλά την κάμερα του κινητού του και να το επεξεργαστεί σε κάποιο πρόγραμμα όπως είναι το Movie Maker ή το Canva. Κάθε βίντεο επίσης μπορεί να γίνει διαδραστικό χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα της e-me, το e-me content.

Εδώ μπορείτε να μελετήσετε για τα οφέλη και τις καλές πρακτικές αξιοποίησης ενός βίντεο στη μάθηση.

Ακολουθούν παραδείγματα δημιουργίας ενός βίντεο και ενός διαδραστικού βίντεο.

Leave a Reply