ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΩΝ

Τι είναι αρχείο;

Αρχείο (File) ονομάζουμε μια οργανωμένη συλλογή από δεδομένα, που είναι αποθηκευμένα σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή (συνήθως στον σκληρό δίσκο του Η/Υ). Αυτά τα δεδομένα μπορούν να είναι κείμενο, εικόνες, ήχοι, μουσική, βίντεο (εικόνα και ήχος μαζί).

Στον υπολογιστή υπάρχει πλήθος από αρχεία και συνεχώς προστίθενται νέα. Πολλά από αυτά τα έχουμε δημιουργήσει εμείς, ενώ άλλα είναι αρχεία που αφορούν το Λειτουργικό Σύστημα (αρχείο συστήματος) ή τη λειτουργία των υπόλοιπών προγραμμάτων (εκτελέσιμα αρχεία).

Τα χαρακτηριστικά των αρχείων

Τα αρχεία έχουν κάποια χαρακτηριστικά όπως το όνομα, την επέκταση (κατάληξη), το μέγεθος και το εικονίδιο τους. Ας δούμε κάποια στοιχεία για το καθένα απ’ αυτά:

Όνομα και επέκταση

Κάθε αρχείο πρέπει να έχει ένα όνομα. Το όνομα του αρχείου στην πραγματικότητα αποτελείται από 2 μέρη: το κυρίως όνομα και την επέκταση ή κατάληξη (extension). Τα δυο μέρη χωρίζονται μεταξύ τους με τον χαρακτήρα τελεία (.). Π.χ.

Το κυρίως όνομα το δίνουμε εμείς, όταν δημιουργούμε το αρχείο και μπορεί να είναι μία φράση με γράμματα, αριθμούς και άλλα σύμβολα στα ελληνικά ή αγγλικά. Η επέκταση, όμως, προστίθεται αυτόματα στο όνομα του αρχείου από το λογισμικό που χρησιμοποιούμε. Το όνομα της επέκτασης μας δίνει πληροφορίες για το είδος των δεδομένων που περιέχει το αρχείο (π.χ. κείμενο, εικόνα, βίντεο, ήχος) καθώς και για το λογισμικό με το οποίο μπορούμε να το «ανοίξουμε».

Τι είναι φάκελος;

Φάκελο ονομάζουμε μία ειδική ηλεκτρονική δομή, θα μπορούσαμε να πούμε ένα ειδικό αρχείο, το οποίο χρησιμοποιούμε στις αποθηκευτικές συσκευές του Η/Υ για να έχουμε μέσα αρχεία και άλλους φακέλους ως περιεχόμενο. Αντίθετα σ’ ένα απλό αρχείο π.χ. δεδομένων δεν μπορούμε να βάλουμε μέσα άλλα αρχεία ή φακέλους.

Οι φάκελοι έχουν όνομα και εικονίδιο που μας δείχνουν το περιεχόμενο τους, αλλά δεν έχουν επέκταση. Το μέγεθος ενός φακέλου δείχνει το μέγεθος των αρχείων και φακέλων που περιέχει. Συνήθως το εικονίδιο ενός φακέλου είναι ένα κίτρινο χαρτονένιο φακελάκι.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ