ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • Το internet είναι ένα δίκτυο – μια ένωση, που συνδέει ένα  πλήθος υπολογιστών σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες και αρχεία. (δίκτυο είναι δύο ή περισσότεροι υπολογιστές συνδεδεμένοι μεταξύ τους είτε με καλώδια είτε όχι (ασύρματα) ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν αρχεία και πληροφορίες
  • Εάν ο υπολογιστής σου είναι συνδεδεμένος στο internet, τότε μπορείς να συνδεθείς με εκατομμύρια υπολογιστές σε διαφορετικά μέρη του κόσμου! 
  • Η ιστορία του Internet ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές του '70.
  • Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε εκείνη την εποχή τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος με σκοπό τη σύνδεση υπολογιστών σε όλη τη χώρα.
  • Το πρόγραμμα ονομάστηκε ARPANET και στόχευε αποκλειστικά στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφόρων υπολογιστών της χώρας.
  • Μετά το 1991 το μικρό αυτό δίκτυο επεκτάθηκε, για να φτάσει σήμερα να συνδέει κυριολεκτικά όλο τον κόσμο και να γίνει το γνωστό Internet.
Τι μπορούμε να κάνουμε με το ίντερνετ;

Να στείλουμε μηνύματα και να μιλήσουμε με φίλους απ’ όλο τον κόσμο, Να βρούμε πληροφορίες για πρόσωπα, υπηρεσίες, προϊόντα κλπ, Να παίξουμε. Να ενημερωθούμε για τα τελευταία νέα.

Να αγοράσουμε από ένα CD μέχρι ένα αυτοκίνητο. Να κάνουμε συναλλαγές με Τράπεζες και Εφορία και πολλά πολλά άλλα!

Τι χρειαζόμαστε για να συνδεθούμε στο ίντερνετ;
 Για να συνδεθείτε με το Internet, χρειάζεστε:

·        Το απαραίτητο υλικό (hardware) δηλ. ένα υπολογιστή με μόντεμ ή κάρτα δικτύου.

·        Τηλεφωνική σύνδεση.  

·        Τα κατάλληλα προγράμματα περιήγησης (φυλλομετρητές ιστού -  Browser όπως explorer, mozilla κτλ).

·        Μία σύνδεση με κάποια εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet. (πχ hol, forthnet, ote κτλ)

Τι είναι ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web);

Πολλοί νομίζουν ότι το www (ο παγκόσμιος ιστός δηλαδή ) είναι το ίδιο το internet. Το www είναι ένα μέρος του internet, η πιο δημοφιλής υπηρεσία του, στην οποία οφείλεται και η τεράστια ανάπτυξή του. Είναι ένα σύνολο από ιστοσελίδες (Web Pages) διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο που συνδέονται μεταξύ τους όπως ο ιστός της αράχνης και έχουν κάθε είδους πληροφορία στο περιεχόμενό τους.
Οι ιστοσελίδες περιέχουν κείμενα, εικόνες, video ήχους κλπ καθώς και Υπερσυνδέσεις (Hyperlinks) που μας οδηγούν σε άλλες σελίδες ή σε άλλο κομμάτι της ίδιας σελίδας. Έχουν μια και μοναδική  διεύθυνση η κάθε μία. (πχ http://www.youtube.com)
Ορισμένες ιστοσελίδες συνδέονται μεταξύ τους με ένα λογικό τρόπο και εξυπηρετούν ένα σκοπό. Πχ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας ή την προβολή ενός προϊόντος. Το σύνολο αυτών των σελίδων το ονομάζουμε Ιστοχώρο ή Web site.

Τι είναι οι WEB BROWSERS; (Στα Ελληνικά έχουν το ... περίεργο όνομα Φυλλομετρητές ιστού)
Είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να δούμε τις ιστοσελίδες. Μια σελίδα την βλέπεις επειδή χρησιμοποιείς  τον Φυλλομετρητή ιστού και είσαι συνδεδεμένος στο internet.
Υπάρχουν διάφοροι Browsers, άλλους πρέπει να τους αγοράσεις όπως τον Microsoft Internet Explorer, ενώ άλλους τους βρίσκεις ελεύθερους στο ίντερνετ (Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera κλπ)
Αν δεν ξέρεις ποιον φυλλομετρητή χρησιμοποιείς κοίταξε στην γραμμή τίτλου (πάνω-πάνω στην σελίδα σου), όπου φαίνεται το όνομά του
 

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης- διαδραστική παρουσίαση

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ