Αξιοποίηση στην εξΑΕ

Στην συνέχεια, διαβάστε για τους τρόπους/μεθόδους αξιοποίηση των Εικονικών Κόσμων στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση:

Τρόποι αξιοποίησης των Εικονικών Κόσμων στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

Στην  εξΑΕ η ψηφιακοί κόσμοι μπορούν να αξιοποιηθούν για υποστήριξη της μάθησης και για την επικοινωνία και αλληλεπίδραση από τους εκπαιδευτές και από τους εκπαιδευόμενους. Για παράδειγμα, μία σύγχρονη τηλεδιάσκεψη μπορεί να μεταφερθεί σε περιβάλλον εικονικού κόσμου (π.χ. Second Life) για μεγαλύτερη παρουσία και εμβύθιση (immersion). H πραγματοποίηση εικονικών τηλεδιασκέψεων είναι ο συχνότερος τρόπος αξιοποίησης των εικονικών κόσμων (Farley, 2015). Ανεξάρτητα από τις τηλεδιασκέψεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εικονικά Chat-rooms για επικοινωνία. Ωστόσο, η εξΑΕ μπορεί να εμπλουτιστεί με την αξιοποίηση Εικονικών Κόσμων. Δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται ήδη σε σύγχρονα περιβάλλοντα εξΑΕ, όπως οι δραστηριότητες ομαδοσυνεργατικής μάθησης και καταιγισμού ιδεών, μπορούν να ενισχυθούν/επαυξηθούν με τη μεταφορά σε τρισδιάστατο περιβάλλον Εικονικών Κόσμων. Εκεί ο κάθε εκπαιδευόμενος θα δημιουργήσει και θα αλληλεπιδρά με τη δική του ενσάρκωση, για να επικοινωνεί και να χειρίζεται αντικείμενα, υπό την καθοδήγηση ενός Καθηγητή-Συμβούλου . Η μάθηση μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, με χρήση μεθόδων προσομοίωσης και παιχνιδοποίησης (Farley, 2015), σε γνωστικά αντικείμενα όπου αυτό είναι απαραίτητο, οδηγώντας στη βιωματική μάθηση. Επίσης, μπορούν να αξιοποιηθούν και παιχνίδια ρόλων (Battal, 2015). Επιπρόσθετα, μπορεί να αξιοποιηθεί η δυνατότητα εξερεύνησης και πλοήγησης και η επίσκεψη σε διάφορους ψηφιακούς κόσμους. Οι δραστηριότητες που μπορούν να σχεδιαστούν είναι ποικίλες, με βάση τις αρχές σχεδιασμού δραστηριοτήτων της εξΑΕ.

Ως συμπέρασμα, οι Εικονικοί Κόσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξΑΕ για ενίσχυση των τεχνικών που ήδη χρησιμοποιούνται σε μία σύγχρονη τηλεδιάσκεψη (ΟΣΣ), αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην αξιοποίηση νέων μεθόδων, με την προϋπόθεση της ύπαρξης του κατάλληλου σχεδιασμού για τη σαφή και άμεση υποστήριξη μαθησιακών αποτελεσμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

Farley, H. S. (2015). Virtual Words in Distance Education: Challenges and Opportunities. Distance Education in China, 11, σ. 34-44.

DOI: 10.13541/j.cnki.chinade.2015.11.008

Battal, A., & Taşdelen, A. (2023). The Use of Virtual Worlds in the Field of Education: A Bibliometric Study. Participatory Educational Research, 10(1), σ. 408-423.

DOI: 10.17275/per.23.22.10.1

Αφού διαβάσετε το κείμενο, προσπαθήστε να απαντήσετε σωστά στις απαντήσεις του διαδραστικού Quiz-Παιχνιδιού Kahhot, που αφορά ότι έχει παρουσιαστεί  μέχρι τώρα: Αντιγράψτε και επικολλήστε το σύνδεσμο στη μπάρα αναζήτησης.

https://create.kahoot.it/details/0d1d7311-3293-438f-b8f2-7549ba228175

Δείτε στο παρακάτω Infographic, ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τους Εικονικούς Κόσμους: Έπειτα, συνεχίστε στην καρτέλα Μελέτες περίπτωσης.