Memory game

Στο σημείο αυτό παρουσιάζεται ένα διαδραστικό παιχνίδι που θα μπορούσατε κι εσείς να αξιοποιήσετε στα πλαίσια της «Παιχνιδοκεντρικής Μάθησης» και αφού το προσαρμόσετε στο εκπαιδευτικό υλικό που θα θέλατε να διδάξετε. Το παιχνίδι αυτό θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε τόσο στη δια ζώσης διδασκαλία όσο και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μνήμης (memory game). Οι μαθητές θα μπορούσαν να χωριστούν σε ομάδες για να υπάρχει η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση αλλά, σαφώς, θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και ατομικά ο κάθε μαθητής.

Στόχος του παιχνιδιού είναι να θυμάται ο παίκτης ποιες κάρτες έχει συναντήσει και πού βρίσκονταν αυτές ώστε όταν εντοπίζει τα ζευγάρια τους, να μπορεί να τις ταιριάζει. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να ταιριάξει όλες τις κάρτες εντός χρονικού ορίου που θα έχει οριστεί από τον εκπαιδευτικό ή αυτός που θα τις ταιριάξει πρώτος, αν το παιχνίδι εφαρμοστεί σε ομάδες και όχι ατομικά.

Ενδεικτικά, έχω προσαρμόσει τις κάρτες στο μάθημα των Γερμανικών και πιο συγκεκριμένα, στην παρουσίαση των αριθμών 1-6, τους οποίους έχουν διδαχθεί οι μαθητές του Δημοτικού. Το διαδραστικό αυτό παιχνίδι θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποιες φορές την «βαρετή» για τα παιδιά ορθογραφία και αντί αυτής να παίξουν και ταυτόχρονα να εξεταστούν χωρίς να το καταλάβουν.

Είναι ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μαθήματα, όπως γλώσσα, Αγγλικά, ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά κλπ.

Τώρα, ας δούμε τη θεωρία στην πράξη. Ας παίξουμε!

 

Leave a Reply