Εισαγωγή στην “Παιχνιδοκεντρική Μάθηση”

 

 

Με τη διάδοση των ψηφιακών παιχνιδιών και την επιρροή που ασκούν στα παιδιά της σημερινής εποχής, δίνεται το έναυσμα να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους και να αυξηθεί το κίνητρό τους για μάθηση. Έτσι, αναπτύχθηκε η παιχνιδοκεντρική μάθηση (Game-Based Learning - GBL), όπου σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, εκτός από ψηφιακά, χρησιμοποιούνται και επιτραπέζια παιχνίδια, με σκοπό την αξιοποίηση των κινήτρων που προκαλούν στους μαθητές. Ωστόσο, στο σημείο αυτό πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια της παιχνιδοκεντρικής μάθησης με την έννοια της παιχνιδοποίησης. Το παρακάτω βίντεο που σας προσφέρεται, θα σας βοηθήσει να αποσαφηνίσετε τις δύο αυτές έννοιες.

 

Μπορείτε να μεταβείτε στο χώρο των σχολίων παρακάτω και να διατυπώσετε τη δική σας άποψη για τη χρήση της παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην εκπαίδευση. 

 

Το εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζεται να μελετήσετε είναι η "εισαγωγή" από τον "Εκπαιδευτικό Οδηγό για τον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Αφηγηματικού Ψηφιακού Παιχνιδιού: Το μάθημα παιχνίδι!"

 

ΕΚΟΜΕ, (2021). Εκπαιδευτικός Οδηγός για τον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Αφηγηματικού Ψηφιακού Παιχνιδιού: Το μάθημα παιχνίδι! Επιμέλεια: Σ. Κυμιωνής, Λ. Λαμπαδά. EKOME_ΤΟ-ΜΑΘΗΜΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΟΔΗΓΟΣ

 

 

Leave a Reply