Κείμενο Ι
Η εγκληματικότητα δεν «ξαποσταίνει»
Τυχαία εξέλιξη» και όχι «πραγματική έξαρση του βίαιου εγκλήματος στο κέντρο της πόλης», χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα τελευταία, διαδοχικά συμβάντα, στην Αθήνα (χθεσινή «Κ», ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη). Τα «συμβάντα» περιλαμβάνουν αλλεπάλληλες ένοπλες ληστείες και ανταλλαγές πυρών μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών, απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας. Και μπορεί, πράγματι, να είναι έτσι· «τυχαία εξέλιξη». Εξάλλου, όπως είπε, ο ίδιος αξιωματούχος, «προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ένοπλων ληστειών και αιματηρών συμπλοκών, όπως αυτές που καταγράφηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ΓΑΔΑ αποφάσισε να θέσει από την Κυριακή σε εφαρμογή σχέδιο ενισχυμένης αστυνόμευσης. Θα ισχύσει καθ’ όλη την περίοδο των εορτών, κατά την οποία παραδοσιακά παρατηρείται έξαρση των περιστατικών βίας».
Κι αυτό αρκεί; Το πρόβλημα, δηλαδή, είναι ποσοτικό; Δεν παίζουν ρόλο η χωροταξική κατανομή ή η σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών; Και τι είδους έγκλημα καλούνται να αντιμετωπίσουν; Οργανωμένο, με επιχειρησιακό σχέδιο; Πρόκειται για ενέργειες αποσπασματικές, οι οποίες έχουν κοινό παρονομαστή; ΄Η εντελώς τυχαίες και συγκυριακές; Στις ληστείες, ποια είναι η ζημιά (έχουν, δηλαδή, αυξηθεί τα περιστατικά και μαζί το ποσό των κλοπιμαίων); Ποια είναι η ηλικία και η σύνθεση των ατόμων ή των ομάδων που προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις; Η διασύνδεση των ποινικών με τους τρομοκράτες παραμένει αμείωτη και αρραγής; Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά, χρειάζεται ένα πιο ισχυρό στατιστικό δείγμα για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Εδώ και καιρό αναφερόμαστε στην έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας, όμως τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και η ανάλυσή τους δεν επαρκούν για να συνθέσουν μια συνολική εικόνα.
Βέβαια, στην περίοδο της κρίσης, έχουμε αναφερθεί κατά κόρον στη «διάλυση του κοινωνικού ιστού». Εάν η τόσο συχνή επανάληψη είχε και πρακτικό αντίκρισμα, αυτή τη στιγμή θα επικρατούσε το απόλυτο χάος. Το πρόβλημα, ίσως, δεν είναι η «διάλυση» αλλά η κόπωση από τη διαρκή παρουσία του κινδύνου. Το καθημερινό άθροισμα μικρών ή μεγαλύτερων εκδηλώσεων ανομίας και παραβατικότητας, που γεννούν την αίσθηση ότι κανένα σχέδιο «ενισχυμένης αστυνόμευσης» δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει γιατί αναπαράγονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν με την οποία μπορούν να κατασταλούν. Η αίσθηση ότι επωάζεται το κακό ανενόχλητο, αποκτώντας μια αυτόνομη δυναμική.
Το ανησυχητικό είναι ότι η βία και η εγκληματικότητα δεν «ξαποσταίνουν» ακόμη κι όταν μεσολαβούν διαστήματα χωρίς γεγονότα. Ούτε βρίσκονται εν υπνώσει. Ανασυγκροτούνται και εξορμούν.
[Διασκευασμένο κείμενο της Μ. Κατσουνάκη, 14.12.2016, εφημερ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]
Κείμενο ΙΙ
Τι σημαίνει Μπάτσος; (ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ)
Μπάτσος είναι ηχοποίητος λέξις εκ του ήχου που προκαλεί το κατακέφαλο ράπισμα, το χαστούκι, «μπατς». Γι’ αυτό στή νεοελληνική το ράπισμα λέγεται και μπάτσα ή μπάτσος (λεξικό Τεγόπουλου – Φυτράκη, 1999).
Όμως μπάτσος αποκαλείται υβριστικώς εις την αργκό και το όργανο της τάξεως (ή μπάτσμαν), ο αστυνομικός, το περιπολικό όχημα αποκαλείται μπατσικό, η όλη αστυνομία δε, καλείται μπατσαρία. Η λέξις «μπάτσος» αποτελεί ύβριν ηθικής προσβολής. Το παράξενο είναι ότι στα Ιταλικά baccio σημαίνει Φιλί!!!
Γιατί όμως ο αστυνομικός αποκαλείται μπάτσος; Είναι απλό. Προπολεμικώς και μεταπολεμικώς, εις την Ελλάδα, οι αστυνομικοί ήσαν κατά κανόνα αγράμματοι, και ευκόλως καθοδηγούμενοι από αυταρχικά καθεστώτα. Ό,τι τους έλεγε η εκάστοτε εξουσία το υιοθετούσαν. Έτσι, σπανίως εσέβοντο τα δικαιώματα του πολίτη, σπανίως ήσαν ευγενικοί και συχνά βιαιοπραγούσαν σωματικώς επί του πολίτη, ασχέτως αν δεν είχε διαπράξει αδίκημα. Αυτό ήτο κανόνας διά την Χωροφυλακή υπαίθρου, ενώ κάποιο ευγενικό Ευρωπαϊκό στυλ ενεφάνιζε η Αστυνομία Πόλεων, σχεδιασμένη εις τα πρότυπα της Scottland Yard. Ακραίο φαινόμενο ήταν οι βασανισμοί μέχρι θανάτου ή παραλύσεως πολιτών επί δικτατορίας των συνταγματαρχών (Οπρόπουλος, Μουστακλής, Τσαρουχάς, Μανδηλαράς). Το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση «Ανθρωποφύλακες» που αναγνώσθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1971 είναι ανατριχιαστικό (γκλομπ στον πρωκτό, ξερίζωμα νυχιών με τανάλια, ραβδισμοί στα πέλματα μέχρις αιμορραγίας (φάλαγγας) κλπ.). Με απλά λόγια, με το παραμικρό έπεφτε σφαλιάρα, μπάτσος, ρόπαλο, ή και σφαίρα. Δικαίως λοιπόν ο λαός μας τους προσήψε αυτό τον υβριστικό χαρακτηρισμό.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα άλλαξαν. Για να εισέλθεις στις αστυνομικές σχολές χρειάζεται βαθμός 18-19, δηλαδή εισέρχονται μαθητές αριστούχοι, καλλιεργημένοι και μορφωμένοι, με γνώσεις του Συντάγματος, των νόμων και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Για παράδειγμα ο αστυνομικός που έριξε δακρυγόνο στον Μανώλη Γλέζο, τον επισκέφθηκε την επομένη ημέρα και ζήτησε συγνώμη (2012). Βεβαίως πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Δεν είναι ολίγες οι περιπτώσεις αστυνομικών που εδιώχθησαν ως έμποροι ναρκωτικών, ως προστάτες νύχτας, ως βασανιστές (επί δημοκρατίας), αλλά και ως δολοφόνοι παιδιών (Δ.Μελίστας, 1985, Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης, 2010).
Θα ήτο ευχής έργον οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργάνων των σημερινών αστυνομικών, αφ ενός μεν να απομονώσουν τους επίορκους συναδέλφους των και αφ ετέρου, να ζητήσουν συγνώμη ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ (όπως έκανε ο Βίλλυ Μπραντ στο Τελ Αβίβ) για όλες τις αυθαιρεσίες και μαλακίες που διεπράχθησαν στο παρελθόν από συναδέλφους των. Ίσως έτσι εξαλειφτεί και η ύβρις μπάτσος.
[Διασκευασμένο κείμενο της Ανδριάνας Σολδάτου, mypreveza.gr., 3 / 6/ 2013]
Κείμενο ΙΙΙ
Η φόνισσα
Η Φραγκογιαννού, μια γυναίκα που δεν αγαπήθηκε από τη μητέρα της και που έλαβε ελάχιστη προίκα, διακατεχόμενη από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και βέβαιη ότι απαλλάσσει τους γονείς από το βάρος της προικοδότησης των κοριτσιών και τα κορίτσια από τα βάσανα της ζωής διέπραξε το φόνο της εγγονής της και των δύο κοριτσιών του Γιάννη του Λυρίγκου και κυνηγημένη από τους αστυνομικούς προσπαθεί να φτάσει στο βράχο του Αγίου Σώστη ελπίζοντας στη σωτηρία της.
Αλλά την ιδίαν στιγμήν άκουσε θόρυβον όχι μικρόν επί του κρημνού. Δύο άνδρες, ο εις στρατιωτικός, ο άλλος πολίτης, με δύο τουφέκια επ’ ώμου, κατήρχοντο τρέχοντες τον κατήφορον. Ο πολίτης δεν ήτον ο δραγάτης τον οποίον είχεν αφήσει οπίσω, με τον ένα χωροφύλακα, ήτον άλλος, κι εφόρει φράγκικα. Αυτή λοιπόν ήτο η ενέδρα, την οποίαν είχε υποπτεύσει ευλόγως αυτή, με την οποίαν ηθέλησαν να την βάλουν εις τα στενά; Ιδού ότι τώρα την έφθαναν.
Η Φραγκογιαννού έτρεξεν, έκαμε τον σταυρόν της, κι επάτησεν επάνω εις το πέρασμα της άμμου. Η άμμος ήτον ολισθηρά. Το κύμα ανήρχετο, εφούσκωνε. Η γυνή δεν ωπισθοδρόμησε. Δεν είχεν άλλην σανίδα σωτηρίας. Ούτε αυτήν, την παρούσαν, μάλιστα δεν είχε.
Το κύμα ανέβαινεν, ανέβαινεν. Η Φραγκογιαννού επάτει. Η άμμος ενέδιδεν. Οι πόδες της εγλιστρούσαν.
Ο βράχος του Αγίου Σώζοντος απείχε περί τας δώδεκα οργυιάς από την ακτήν. Ο λαιμός της άμμου, το πέρασμα, θα ήτο πλέον ή πεντήκοντα βημάτων το μήκος.
Το κύμα την έφθανεν έως το γόνυ, είτα ως την μέσην. Η άμμος εγλιστρούσε. Εγίνετο βάλτος, λάκκος. Το κύμα ανήλθεν έως το στέρνον της.
Οι δύο άνδρες, οίτινες την εκυνήγουν, έρριψαν μίαν τουφεκιάν διά να την πτοήσουν. Είτα ηκούσθησαν αι φωναί των, φωναί αλαλαγμού και βεβαίας νίκης.
Η Φραγκογιαννού απείχεν ακόμη ως δέκα βήματα από τον Αϊ-Σώστην.
Δεν είχε πλέον έδαφος να πατήση· εγονάτισεν. Εις το στόμα της εισήρχετο το αλμυρόν και πικρόν ύδωρ.
Τα κύματα εφούσκωναν αγρίως, ως να είχον πάθος. Εκάλυψαν τους μυκτήρας* και τα ώτα της. Την στιγμήν εκείνην το βλέμμα της Φραγκογιαννούς αντίκρυσε το Μποστάνι, την έρημον βορειοδυτικήν ακτήν, όπου της είχον δώσει ως προίκα έναν αγρόν, όταν νεάνιδα την υπάνδρευσαν και την εκουκούλωσαν και την έκαμαν νύμφην οι γονείς της.
— Ω! να το προικιό μου! είπε.
Αυταί υπήρξαν αι τελευταίαι λέξεις της. Η γραία Χαδούλα εύρε τον θάνατον εις το πέρασμα του Αγίου Σώστη, εις τον λαιμόν τον ενώνοντα τον βράχον του ερημητηρίου με την ξηράν, εις το ήμισυ του δρόμου, μεταξύ της θείας και της ανθρωπίνης δικαιοσύνης.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
ρουθούνια
Παρατηρήσεις
Θέμα Α
Να παρουσιάσετε σε ένα περιληπτικό κείμενο 70 – 80 λέξεων τη βασική θέση της συγγραφέως στο ΚΕΙΜΕΝΟ Ι για το φαινόμενο της βίας και της εγκληματικότητας και τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αντιμετώπισή του.
Μονάδες 15
Θέμα Β
B1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν ως ΣΩΣΤΕΣ ή ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ σύμφωνα με το ΚΕΙΜΕΝΟ Ι και ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΙ. Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας με αναφορές στο κείμενο.
ΚΕΙΜΕΝΟ Ι
α) Η κορύφωση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός σύμφωνα με σημαίνον στέλεχος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης
β) Η συγγραφέας φαίνεται να μην ενστερνίζεται ότι το φαινόμενο της έξαρσης της βίας με τα διαδοχικά συμβάντα εξηγείται ικανοποιητικά
γ) Η συγγραφέας είναι βέβαιη ότι η εγκληματικότητα οφείλεται στη «διάλυση του κοινωνικού ιστού» και όχι στην επισώρευση κι άλλων παραγόντων
ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΙ
δ) Οι αστυνομικοί στην Ελλάδα ανέκαθεν επεδείκνυαν απέναντι στους πολίτες συμπεριφορά που έδειχνε το σεβασμό τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα
ε) Το περιστατικό με το Μανώλη Γλέζο αποδεικνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα με την αστυνομική βία στην Ελλάδα
Μονάδες 15
Β2. Ι. Να εξετάσετε τη λειτουργικότητα των ερωτήσεων στη δεύτερη παράγραφο στο Κείμενο Ι. Τι επιτυγχάνει η δημοσιογράφος με αυτή την εκφραστική επιλογή ως προς το επικοινωνιακό αποτέλεσμα και ως προς την οργάνωση του κειμένου;
ΙΙ. Να εξετάσετε το ρόλο που επιτελεί η εναλλαγή καθαρεύουσας και δημοτικής γλώσσας στη δεύτερη παράγραφο του Κειμένου ΙΙ.
Μονάδες 15
Β3. Τι προσπαθεί η συγγραφέας να επιτύχει στην τρίτη παράγραφο του Κειμένου ΙΙ: α. να εξηγήσει, β. να καταγγείλει, γ. να πείσει; Να επιλέξετε μία από τις παραπάνω επιλογές και να κάνετε αναφορά στους κειμενικούς δείκτες (αρκούν τρεις).
Μονάδες 10
Θέμα Γ
Ποια στάση τηρεί η φύση απέναντι στη Φραγκογιαννού στο τέλος του μυθιστορήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη (Κείμενο ΙΙΙ); Με ποιους εκφραστικούς τρόπους επιλέγει να την αποδώσει ο συγγραφέας (150 – 200 λέξεις)
Μονάδες 15
Θέμα Δ
Στις μέρες μας, όσο η ανάγκη ένταξης της χώρας μας σε υπερεθνικά σύνολα κρίνεται άμεση, τόσο είναι απαραίτητη και η διαμόρφωση και η απόκτηση εθνικής συνείδησης. Να αναλύσετε την παραπάνω άποψη σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο 350-400 λέξεων.
Εναλλακτική εκφώνηση
Πρόσφατα στο σχολείο έγινες μάρτυρας μιας συμπλοκής μεταξύ συμμαθητών. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το γεγονός καλείσαι να εκφωνήσεις μια ομιλία για τους λόγους που οδηγούν στην έξαρση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας.
Μονάδες 30