Αφού διαβάσετε το απόσπασμα που ακολουθεί από τη Διπλωματική εργασία της Γιαννακοπούλου Εμμανουέλας "Η αξιοποίηση του game-based learning, των τεχνολογιών virtual και augmented reality και άλλων ΤΠΕ στη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων: η οπτική των εκπαιδευτικών", που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο πειραιώς της Πάτρας (Ιούνιος, 2023) μπορείτε να παίξετε στο διαδραστικό παιχνίδι σύμφωνα με τις πληροφορίες που σας δίνει το κείμενο στο link που έπεται του κειμένου:
"...λόγω του περιορισμένου σχολικού χρόνου και της καθορισμένης ύλης που πρέπει να έχουν ολοκληρώσει οι εκπαιδευτικοί στο τέλος της χρονιάς ακολουθώντας πιστά το αναλυτικό πρόγραμμα, πολλές φορές δεν καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού (Βαρέλη και Σκαναβή (2019)). Συν τοις άλλοις, παρατηρήθηκε από τις Βαρέλη και Σκαναβή, (2019), ότι η απουσία ορθών και αναλυτικών οδηγιών για το παιχνίδι δυσκόλεψε μερικούς μαθητές κατά τη διάρκεια της εμπλοκής τους σε αυτό. Αξιοσημείωτο αποτελεί, ακόμα, το γεγονός ότι θα πρέπει πρώτα το παιχνίδι να αξιολογείται από τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς ως προς την καταλληλότητά του και το βαθμό ελκυστικότητάς του πριν από την εφαρμογή του, ώστε να εξοικονομείται χρόνος (Chintiadis et al. (2017)).
Από την άλλη πλευρά, τα ψηφιακά παιχνίδια ενέχουν τον κίνδυνο εθισμού στην τεχνολογία. Η υπερβολική έκθεση των μαθητών σε ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους και με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Πολλές φορές οι εκπαιδευόμενοι καθώς συγκεντρώνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού, αποξενώνονται και κατ’ επέκταση δημιουργούνται επιδερμικές επαφές. Ταυτόχρονα, μπορεί να προκληθεί «αύξηση της βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς» (Κουτρομάνος και Νικολοπούλου (2010)). Σύμφωνα με τη Γουργιώτου (2011), ένα ακόμη πρόβλημα κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ψηφιακού παιχνιδιού στη διδακτική πράξη είναι η στάση του εκπαιδευτικού απέναντι σε αυτό. Είναι δύσκολο να κατανοήσει τη θεωρία και το ρόλο του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία και να σχεδιάσει το κατάλληλο παιχνίδι που θα προσελκύει το ενδιαφέρον και την προσοχή του μαθητή...