Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Google ο κάθε χρήστης του διαδικτύου περιηγείται σε αυτό κατά μέσο όρο περίπου επτά ώρες ημερησίως. Αν θεωρήσουμε ότι ένας μαθητής κοιμάται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες ημερησίως και παρακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα για άλλες έξι, οδηγούμαστε άμεσα στο συμπέρασμα ότι οι νέοι έχουν αναπτύξει παράλληλα με την πραγματική και μια εικονική / ψηφιακή ζωή η οποία είναι άκρως εθιστική. Σε αυτή την πραγματικότητα λοιπόν το σχολικό περιβάλλον και ειδικά κατά την διάρκεια των διδασκόμενων μαθημάτων παρεμβαίνει στην ζωή των μαθητών ως κάτι το αναχρονιστικό και πολλές φορές βαρετό!
Κυρίαρχος ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας λοιπόν είναι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να παρέχει όσο το δυνατόν ελκυστικότερο πρόγραμμα σπουδών στους μαθητές. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου μπορούν και συμβάλουν θετικά στην κατεύθυνση αυτή.
Η Παιχνιδοκεντρική Μάθηση έρχεται να δώσει μια πνοή αισιοδοξίας ως προς την σύγκλιση των δύο κόσμων, αυτόν της σχολικής αίθουσας και του ψηφιακού κόσμου στον οποίο οι νέοι «κατοικούν» κατά την συντριπτική πλειοψηφία του ελεύθερου χρόνου τους.
Η παιχνιδοκεντρική μάθηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο μαθητής παίζοντας ένα παιχνίδι εμπλέκεται σε μια δομημένη διαδικασία μάθησης. Μέσα από την τήρηση των χαρακτηριστικών ενός παιχνιδιού (ηλεκτρονικού , ψηφιακού ή φυσικού) ο μαθητής ωθείται προς την μάθηση. Παρακολουθήστε το επόμενο βίντεο και απαντήστε στις ερωτήσεις που αναδύονται κατά την αναπαραγωγή του για καλύτερη κατανόηση του όρου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω μια προσωπική μου εμπειρία από ένα ελληνικό σχολείο όπου και δίδασκα πριν λίγα χρόνια και σχετίζεται άμεσα με την παιχνιδοκεντρική μάθηση.
Δραστηριότητα 1
Μετά την ολοκληρωση του βίντεο παραθέστε στα σχόλια μια μικρή παράγραφο, περίπου 150 λέξεων, αναφέροντας αν σας φαίνεται χρήσιμη η παιχνιδοκεντρική μάθηση στην εκπαίδευση και αν έχετε/θα υιοθετήσει/υιοθετούσατε τέτοιες πρακτικές.
Για περαιτέρω μελέτη μπορείτε να μεταβείτε στον Οδηγό Μελέτης