Στην 2η ενότητα θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά της Παιχνιδοκεντρικής μάθησης (Game-based Learning) και τα πλεονεκτήματα, που επιφέρει η αξιοποίηση της σε online και μη περιβάλλοντα μάθησης.
Θα πρέπει να αναφέρουμε αρχικά ότι η παιχνιδοκεντρική μάθηση αποτελεί τη μαθησιακή προσέγγιση που βασίζεται στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών με εκπαιδευτική αξία, σε εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιούν παιχνίδια για μαθησιακούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και στη χρήση μη ψηφιακών παιχνιδιών ως δραστηριότητα για την εμπλοκή των μαθητών (Tang et al., 2009). Παράλληλα ο όρος "digital game-based learning" που εισάγεται για πρώτη φορά από τον Prensky, κάνει σαφές την χρήση των ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι αποτελεί "οποιοδήποτε πάντρεμα εκπαιδευτικού περιεχομένου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών" (Prensky, 2001, σελ. 145).
Για την παρουσίαση του περιεχόμενου επιλέχθηκε ένα σύντομο διαδραστικό βίντεο διάρκειας περίπου 4,5 λεπτών, που συνδυάζει εικόνα, ήχο και κείμενο. Κατά τη διάρκεια του βίντεο υπάρχουν ερωτήσεις με αφορμή το περιεχόμενο που παρουσιάζεται.
Δείτε το βίντεο και απαντήστε:
Αφού παρακολουθήσατε το βίντεο με τα θετικά της παιχνιδοκεντρικής μάθησης, θα θέλαμε τώρα να ανταλλάξουμε απόψεις. Καταγράψτε στα σχόλια τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας σχετικά με τις αδυναμίες και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στην πράξη. Ποια είναι τα εμπόδια εφαρμογής της στις σχολικές τάξεις αλλά και σε online περιβάλλοντα μάθησης;
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας!
Βιβλιογραφικές αναφορές
Prensky, M. (2001). The digital game-based learning revolution. In M. Prensky (Ed.), Digital
game-based learning (1st ed.). New York: McGraw-Hill
Tang, S., Hanneghan, M., & El Rhalibi, A. (2009). Introduction to games-based learning. In
T. Connolly, M. Stans fi eld, & L. Boyle (Eds.), Games-based learning advancements for multisensory human computer interfaces (pp. 1–17). Hershey, PA: IGI Globa