Το ιστολόγιο είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που την τελευταία δεκαετία αποκτά αυξανόμενη παιδαγωγική αξία. Έχει αφομοιωθεί από μεγάλο όγκο παιδαγωγών, σε όλες τις τυπικές βαθμίδες εκπαίδευσης, και όχι τυχαία, εφόσον παροτρύνεται και υποστηρίζεται η χρήση του από εθνικούς φορείς όπως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Αμανατίδης, 2008). Προϋπόθεση για την παιδαγωγική αξία του είναι ο διαχειριστής του ιστολογίου να διέπεται από υπευθυνότητα ώστε να διασφαλίζει την εφαρμογή κριτηρίων για την συνεχή διασφάλιση της ποιότητας και να ακολουθεί πρότυπες καλές πρακτικές.  Ως ποιοτικά χαρακτηριστικά ιστοτόπου αναφέρονται: η εύκολη και γρήγορη πλοήγηση – αναζήτηση,  η αξιοπιστία των αναρτημένων πληροφοριών, η αυθεντικότητα, η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και η πολυμεσικότητα. Η ύπαρξη πληθώρας και ποικίλης πληροφορίας δεν διασφαλίζει την παιδαγωγική διάσταση του (Παπαδάκης κ.α., 2016).

Παράλληλα, η οργάνωση και σχεδίαση του ιστολογίου να περιέχει κατηγορίες όπως “αρχική σελίδα”, “ανακοινώσεις”, “επικοινωνία”, “έγγραφα”, “εργασίες” και κάθε μια από αυτές να ακολουθεί συγκεκριμένη δομή με γνώμονα την υποστήριξη και διευκόλυνση των χρηστών – επισκεπτών (Τσιάτσος, 2016).

 

Βιβλιογραφία

Αμανατίδης, Ν. (2008). Αξιολόγηση και Αξιοποίηση Εκπαιδευτικών Ιστοσελίδων Χρηστικότητα    και Λειτουργικότητα τους. DOI:10.13140/2.1.2223.6165

Παπαδάκης, Σ., Παρασκευάς, Α., Φατσέα, Α., Κερκίρη, Τ., Μπίτσης, Χ., & Τζιμόπουλος, Ν. (2016). Αξιολόγηση εκπαιδευτικών ιστότοπων: Η περίπτωση του 6ου Διαγωνισμού Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων. Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση8(1-2), 107-121.

Τσιάτσος, Θ. Κ. (2016). Υλοποίηση Δυναμικού Εκπαιδευτικού Ιστοτόπου

 

 

Leave a Reply