Μελέτες περίπτωσης

Ενδεικτικά παραθέτω μερικές μελέτες περίπτωσης αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στο μάθημα της Ιστορίας.

1η περίπτωση: Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας είναι η αναπαράσταση της ιστορικής πόλης Tambov στη Ρωσία μέσω του περιβάλλοντος OpenSimulator. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναπαράσταση της πόλης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τη δημιουργία των διαφορετικών χρονικών περιόδων αντλήθηκαν πληροφορίες για τις αντίστοιχες περιόδους. Έτσι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία εμβύθισης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και να περιηγηθούν στην πόλη γνωρίζοντας σημαντικά σημεία σε αυτήν.

2η περίπτωση: Μία άλλη περίπτωση αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στο πλαίσιο διδασκαλίας της Ιστορίας προέρχεται από το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με το πρόγραμμα «Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο». Οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν την αρχαία πόλη της Μιλήτου, το ιερό του Δελφίνιου Απόλλωνα, το Βουλευτήριο, την ιονική στοά, την Βόρεια Αγορά. Οι μαθητές μέσω της τρισδιάστατης ανακατασκευής της πόλης μπορούν να περπατήσουν μέσα σ΄ αυτήν, να γνωρίσουν τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της και την ιστορία της. Μια ακόμα δυνατότητα που προσφέρεται είναι οι ίδιοι οι μαθητές να επιλέξουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν για να γνωρίσουν την πόλη.

3η περίπτωση: Μία άλλη περίπτωση αξιοποίησης του εικονικού περιβάλλοντος είναι η μοντελοποίηση της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στη Σκωτία. Μέσω του OpenSimulator εκτός της εκκλησίας και των αντικειμένων συμπεριλήφθηκαν και στοιχεία όπως η φωτεινότητα, ο ήχος των ψαλμωδιών έτσι ώστε ο επισκέπτης/χρήστης να μπορεί να δημιουργήσει μια συνολική εικόνα για την μεσαιωνική θρησκευτική ζωή.

4η περίπτωση: Τέλος, ένα παράδειγμα εικονικού περιβάλλοντος είναι μια προσομοίωση του παρελθόντος «1920s Berlin Project» στην οποία οι χρήστες αναλαμβάνουν ρόλους και ακολουθούν τον κώδικα ενδυμασίας της εποχής. Στην προσομοίωση αυτή υπάρχουν μόνιμοι χρήστες, που αποτελούν την κοινότητα της εποχής και περιστασιακοί χρήστες, δηλαδή τουρίστες. Έτσι, μπορούν να γνωρίσουν έναν τόπο σε προηγούμενες εποχές, κάτι το οποίο είναι αδύνατο με κάποιον άλλο τρόπο.

Δείτε ένα διαδραστικό παιχνίδι που μπορείτε να φτιάξετε για τους μαθητές σας...

Ενδεικτικά ένας οδηγός περαιτέρω μελέτης...

http://klouvatos.mysch.gr/2015_16/TZIMOPOYLOS_KLOUVATOS__VOSINAKIS_PAPER.pdf