Updated on June 14, 2024
Συνέντευξη με τον Don Olcott
Η συνέντευξη με τον Don Olcott πραγματοποιήθηκε μέσω skype meetings στις 16-7-13 και στις 1-8-2013.
Οι ερωτήσεις τέθηκαν από την Δρ Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
1η Ερώτηση Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου:
Λαμβάνοντας υπόψη την πολύτιμη εμπειρία σας θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον ρόλο του καθηγητή-συμβούλου μεταξύ των εξΑΕ και των παραδοσιακών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Η απάντηση σύμφωνα τον Don Olcott Συνοπτικά:
- Ο ρόλος του καθηγητή-συμβούλου στην εξ Αποστάσεως εκπαίδευση (ΕξΑΕ) διαφέρει σημαντικά από αυτόν στα παραδοσιακά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σκοπός είναι να αναδείξει αυτές τις διαφορές και να τονίσει τη σημασία του καθηγητή-συμβούλου στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση ΕξΑΕ.
Ο ρόλος του καθηγητή-συμβούλου στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (ΕξΑΕ) αποτελεί μέρος μιας ομαδικής προσέγγισης για την υποστήριξη της άμεσης διδασκαλίας.
Το μοντέλο της εξΑΕ διδασκαλίας βασίζεται σε μια κλιμακούμενη προσέγγιση για την υποστήριξη και την παροχή μεγάλου αριθμού φοιτητών στην εκπαίδευση. Τι περιλαμβάνει:
- ειδικούς στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό
- αξιολόγηση & τεχνολογία
- συγγραφείς των θεματικών ενοτήτων
- ακαδημαϊκούς συμβούλους
- ειδικούς εμπειρογνώμονες στο περιεχόμενο των μαθημάτων (ΔΕΠ)
Ο ρόλος στο παραδοσιακό πανεπιστήμιο του μέλους ΔΕΠ:
- ελέγχει ατομικά όλες τις πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει το περιεχόμενο, τον σχεδιασμό,την τεχνολογία και την αξιολόγηση
- υπάρχουν μεταπτυχιακοί βοηθοί οι οποίοι στηρίζουν το μέλος ΔΕΠ στη διδασκαλία στη βαθμολόγηση και στην ανατροφοδότηση των φοιτητών/τριών.
- συγκεκριμένα στο προπτυχιακό επίπεδο τα παραδοσιακά πανεπιστήμια προσλαμβάνουν προσωπικό για να υποστηρίξουν τους/τις φοιτητές/τριες
Πατήστε κλικ εδώ για να δείτε τις διαφορές αλληλεπίδρασης του παραδοσιακού πανεπιστημίου με τα ΑεξΑΕ προγράμματα.
2η Ερώτηση Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου:
Οι καθηγητές - σύμβουλοι στην εξΑΕ χρειάζεται να διαθέτουν ειδικές δεξιότητες και ποιες είναι αυτές;
Η απάντηση σύμφωνα τον Don Olcott Συνοπτικά:
Οι καθηγητές - σύμβουλοι είναι κρίσιμοι παράγοντες στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και πρέπει να διαθέτουν ειδικές δεξιότητες για να μπορούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τους/τις φοιτητές/τριες.
Τα ακαδημαϊκά προσόντα που πρέπει να έχουν οι καθηγητές - σύμβουλοι είναι τα εξής:
- Τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό τίτλο στο πεδίο εξΑΕ.
- Εμπειρία στη διδασκαλία, στην παροχή συμβουλών και στην αξιολόγηση στον τομέα της θεματικής.
- Η μικρή εμπειρία μπορεί να αποδυναμώσει την ποιότητα της διδασκαλίας στην εξΑΕ.
Δεξιότητες του καθηγητή - συμβούλου στην επικοινωνία στην αλληλεπίδραση και στην ικανότητα γραφής. Πατήστε κλικ εδώ.
3η Ερώτηση Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου:
Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές ή μεθοδολογίες σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη των καθηγητών-συμβούλων στην εξΑΕ;
Η απάντηση σύμφωνα τον Don Olcott Συνοπτικά:
Η δημιουργία ομάδων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ ΚΣ.
Επιτρέπει τη διαμοίραση καλών πρακτικών, την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη διδακτικών στρατηγικών για την υποστήριξη των φοιτητών. | Αξιοποιεί έμπειρους ΚΣ για την εκπαίδευση και υποστήριξη νέων ΚΣ. | Παρέχει πρόσβαση σε ένα εγχειρίδιο για τους ΚΣ σε πόρους και βέλτιστες πρακτικές. | Ενισχύει την επικοινωνία και τη συνεργασία. Ειδικότερα οι δια ζώσης συναντήσεις μεταξύ ΚΣ και άλλων μελών της ακαδημαϊκής ομάδας, όπως μέλη ΔΕΠ, ειδικοί εκπαιδευτικού σχεδιασμού, τεχνολόγοι, και προσωπικό υποστηρικτικών υπηρεσιών. |
4η Ερώτηση Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου:
Θα μπορούσαν οι ΑΕΠ να έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην επαγγελματική ανάπτυξη των καθηγητών-συμβούλων;
Μπορείτε να περιγράψετε αυτό τον ρόλο;
Η απάντηση σύμφωνα τον Don Olcott Συνοπτικά:
Τι Είναι οι ΑΕΠ;
Είναι ανοικτό περιεχόμενο που μπορεί να τροποποιηθεί, επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακατεμηθεί ανάλογα με τις παραμέτρους αδειοδότησης (Creative Commons).
Δημιουργία Αποθετηρίων μέσω της συνεργασίας.
- Οι ΑΕΠ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και συγκέντρωση των ‘βέλτιστων πρακτικών’, σε ένα κεντρικό αποθετήριο που θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε όλους.
- Οι ΚΣ και άλλοι ακαδημαϊκοί ειδικοί θα είχαν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, δημιουργώντας έναν ανεκτίμητο πόρο πληροφοριών για τους καθηγητές - συμβούλους της ΑξεΑΕ.
Οι ΑΕΠ θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε συγκεκριμένους τομείς που έχουν ανάγκη οι καθηγητές - σύμβουλοι όπως:
- διαχείριση περιεχομένου
- δεξιότητες αλληλεπίδρασης με τους φοιτητές
- ποιότητα συγγραφής
- πρακτικές αξιολόγησης
- καινοτόμες χρήσεις των τεχνολογιών υποστήριξης
5η Ερώτηση Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου:
Ποιες είναι οι προτάσεις σας προς ένα εξΑΕ Πανεπιστήμιο στην κατεύθυνση της
υποστήριξης και παροχής κινήτρων στους ΚΣ του;
Η απάντηση σύμφωνα τον Don Olcott Συνοπτικά:
- Όλοι οι ΚΣ πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο και εμπειρία στον τομέα του περιεχομένου, όπως ένας εκπαιδευτικός ή διευθυντής. (Η εμπειρία των είναι σημαντική για την παροχή της υψηλής ποιότητας διδασκαλίας και υποστήριξης στους/στις φοιτητές/τριες).
- Η αξιοποίηση των δεδομένων αξιολόγησης των φοιτητών είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της διδασκαλίας. (Τα συγκεκριμένα δεδομένα αυτά από τις αξιολογήσεις χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης των ΚΣ).
- Τα ιδρύματα είναι απαραίτητο να δημιουργούν μια αίσθηση ότι οι ΚΣ είναι μέρος μιας κεντρικής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ΚΣ πρέπει να έχουν συναντήσεις με τα μέλη ΔΕΠ της θεματικής ενότητας να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν με ειδικούς περιεχομένου, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς σχεδιαστές, ειδικούς τεχνολογίας με εμπειρογνώμονες αξιολόγησης καθώς και με έμπειρους ΚΣ).
Εγχειρίδιο για ΚΣ (Tutor Handbook) κατοχυρώνει τα ακόλουθα θέματα :
- Ευθύνες των ΚΣ, η βασική εκπαιδευτική φιλοσοφία του ιδρύματος και η σημασία του ΚΣ στην ΑεξΑΕ.
- Ακαδημαϊκές πολιτικές, πολιτικές βαθμολόγησης, κόστη θεματικών ενοτήτων, λογοκλοπή, ηθικά πρότυπα, και όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν την ακαδημαϊκή ποιότητα, τα πρότυπα και την αξιολόγηση.
- Ευθύνες και δικαιώματα των φοιτητών.
- Ρόλοι των μελών της κεντρικής ομάδας (μέλη ΔΕΠ, ειδικοί περιεχομένου, συγγραφείς, ειδικοί τεχνολογίας, εκπαιδευτικοί σχεδιαστές, ειδικοί αξιολόγησης, προπονητές συγγραφής, κλπ.).
- Στρατηγικές εκπαιδευτικές, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης - βέλτιστες πρακτικές για τους ΚΣ.
- Βασικά στοιχεία επικοινωνίας των υποστηρικτικών λειτουργιών (βιβλιοθήκη, συμβουλευτική, καταγραφή στο μητρώο, υποστήριξη της τεχνολογίας, κλπ.).
- Πρακτικά παραδείγματα βασικών ζητημάτων που συνήθως προκύπτουν για τους ΚΣ και τις πιθανές στρατηγικές και πόρους για την αντιμετώπισή τους.
- Συχνές ερωτήσεις (FAQ) από τους ΚΣ και συχνές ερωτήσεις των φοιτητών/τριών προς αυτούς.
Βιβλιογραφική αναφορά:
Παπαδημητρίου, Σ. (2015). Συνέντευξη με τον Don Olcott. Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 11(1), 124-131.https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/9843