ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ-ΜΑΘΗΜΑ 3ο


Τα Έξυπνα Συστήματα  στον  τομέα  των  Μεταφορών

 

Παραδείγματα  χρήσης:

  • Οδική ασφάλεια
    Μία από τις κύριες εφαρμογές των ITS στην ασφάλεια των οχημάτων είναι μέσω των συστημάτων αποφυγής συγκρούσεων. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες και κάμερες για να ανιχνεύσουν εμπόδια και να παρέχουν προειδοποιήσεις στον οδηγό αν βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλο όχημα ή αντικείμενο.
    Τα ITS μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ασφάλεια των οχημάτων μέσω της χρήσης συστημάτων προειδοποίησης απομάκρυνσης από λωρίδα. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες για να ανιχνεύσουν όταν ο οδηγός απομακρύνεται από τη λωρίδα του και παρέχουν μια ακουστική ή οπτική προειδοποίηση για να ειδοποιήσουν τον οδηγό.  κουρασμένοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων που προκαλούνται από απομάκρυνση από τη λωρίδα.
    Μια άλλη σημαντική εφαρμογή των ITS στην ασφάλεια των οχημάτων είναι ο προσαρμοστικός κρουστικός έλεγχος. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ραντάρ ή κάμερες για να διατηρεί μια ασφαλή απόσταση μεταξύ των οχημάτων στον δρόμο, προσαρμόζοντας αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος για να αποφεύγει συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε έντονη κυκλοφορία ή σε μακρινά ταξίδια, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων που προκαλούνται από απροσεξία ή κούραση του οδηγού.

 

  • Μεταφορά εμπορευμάτων
    Τα ITS μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα μέτρα ασφάλειας στη μεταφορά φορτίων, μέσω της χρήσης συστημάτων παρακολούθησης, βίντεο παρακολούθησης και άλλων τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κλοπής, ζημίας και απώλειας αγαθών, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα δεδομένα για την παρακολούθηση και βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών.
    Ενδιαφέρον σημειώνει ο ρόλος που διαδραματίζουν στα ITS στο εμπορικό ναυτικό, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες όπως δορυφορική πλοήγηση, ανάλυση πραγματικού χρόνου δεδομένων και δίκτυα επικοινωνίας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών των πλοίων, την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών, τη διαχείριση της λογιστικής και τη βελτίωση της πλοήγησης. Τα ITS διευκολύνουν επίσης την αποτελεσματική διαχείριση του στόλου, τον προγραμματισμό της διαδρομής και την αποφυγή συγκρούσεων, συμβάλλοντας τελικά στη συνολική παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα του εμπορικού ναυτικού βιομηχανίας.

 

  • Περιβάλλον
    Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα ITS μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι προωθώντας τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, της ποδηλασίας και της πεζοπορίας. Παρέχοντας πραγματικού χρόνου πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, τις διαδρομές και τις τιμές, τα ITS μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν οι δημόσιες συγκοινωνίες πιο βολική και αξιόπιστη επιλογή για τους εργαζόμενους. Αυτό, από τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων, που είναι σημαντικός παράγοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Προωθώντας βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, τα ITS μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις αστικές περιοχές.
    Τα Συστήματα Έξυπνης Μεταφοράς (ITS) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας και τη μείωση της συμφόρησης, η οποία μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές από τα οχήματα.
    Εκτός από τη μείωση των εκπομπών από τη μεταφορά, τα ITS μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Παρέχοντας πραγματικού χρόνου πληροφορίες για την κυκλοφορία και τις συνθήκες των δρόμων, τα ITS μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση των διαδρομών των φορτηγών, μειώνοντας την απόσταση που πρέπει να διανύσουν και ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση καυσίμου.

 

 

Quiz κατανόησης
Διάλεξε τη σωστή απάντηση και πάτησε το κουμπί κάτω δεξιά για να δεις αν είναι σωστή. Έπειτα ξανά πάτησε το κουμπί για να συνεχίσεις στην επόμενη ερώτηση.

Leave a Reply