Εισαγωγή:

Η παιχνιδοκεντρική μάθηση αναδεικνύεται ως μια επαναστατική προσέγγιση στον τομέα της εκπαίδευσης, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη διαδικασία της μάθησης. Βασιζόμενη στην ιδέα ότι το παιχνίδι αποτελεί τον φυσικό τρόπο ανάπτυξης των παιδιών, η παιχνιδοκεντρική μάθηση στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου η μάθηση είναι διασκεδαστική, συναρπαστική και αποτελεσματική.

Βασικές αρχές της παιχνιδοκεντρικής μάθησης:

  1. Ο Ρόλος του Παιχνιδιού: Στην παιχνιδοκεντρική μάθηση, το παιχνίδι δεν είναι απλώς μια διακοπή από την εκπαίδευση. Είναι το μέσο, μέσω του οποίου οι μαθητές ανακαλύπτουν, πειραματίζονται και εξερευνούν νέες ιδέες.
  2. Σχεδιασμός Παιχνιδιών: Οι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν παιχνίδια που στοχεύουν στην εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων ή γνώσεων. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να είναι ψηφιακά ή φυσικά.
  3. Στοιχεία του Παιχνιδιού: Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η πρόκληση, ο ανταγωνισμός, η συνεργασία και η αμεσότητα. Αυτά τα στοιχεία ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.
  4. Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση στην παιχνιδοκεντρική μάθηση επικεντρώνεται στην πρόοδο και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, όχι μόνο στο αποτέλεσμα.

Παράμετροι Για τον Σχεδιασμό:

  • Στόχος
  • Διάδραση μεταξύ των παικτών
  • ΟΙ πόροι και η διαχείρισή τους
  • Δομικά Συστατικά του παιχνιδιού
  • Κανόνες
  • Τρόποι παιξίματος και μηχανισμοί

Οφέλη της Παιχνιδοκεντρικής Μάθησης:

  1. Κινητοποίηση Φαντασίας και Δημιουργικότητας: Το παιχνίδι ενθαρρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, προάγοντας την ανάπτυξη ενός ευέλικτου και δημιουργικού τρόπου σκέψης.
  2. Αναπτύξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων: Το παιχνίδι σε ομαδικό πλαίσιο ενισχύει την επικοινωνία, τη συνεργασία και την αντίληψη του παιδιού για τους άλλους.
  3. Αυτο-Ρύθμιση: Οι μαθητές αναπτύσσουν την ικανότητα να αυτορυθμίζονται, να αναλαμβάνουν την ευθύνη της μάθησής τους και να καθοδηγούν τη δική τους εκπαιδευτική πορεία.

Δες το παρακάτω βίντεο με μερικά από τα βασικά χαρισκτικά της Παιχνιδοκεντρικής Μάθησης (Ψηφιακή Αφήγηση)


Μερικά από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα παιχνιδιών για παιχνιδοκεντρική μάθηση περιλαμβάνουν:

  1. Παιχνίδια καρτών — Ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή ή συγκεκριμένη τράπουλα για το παιχνίδι. 
  2. Επιτραπέζια παιχνίδια - Ένα παιχνίδι που παίζεται σε ένα ταμπλό που συνήθως περιλαμβάνει την κίνηση των κομματιών. 
  3. Παιχνίδια προσομοίωσης — Ένα παιχνίδι σχεδιασμένο να προσομοιώνει τις δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου. 
  4. Παιχνίδια λέξεων — Ένα παιχνίδι που συνήθως έχει σχεδιαστεί για να εξερευνά τις ιδιότητες της γλώσσας ή την ικανότητα χρήσης μιας ίδιας της γλώσσας. 
  5. Παιχνίδια παζλ — Ένα παιχνίδι που δίνει έμφαση στην επίλυση γρίφων μέσω της χρήσης πραγμάτων όπως η λογική, η ολοκλήρωση λέξεων, η επίλυση ακολουθιών, καθώς και η χωρική αναγνώριση και η αναγνώριση προτύπων. Για παράδειγμα, το Sudoku.
  6. Βιντεοπαιχνίδια - Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι όπου οι παίκτες μπορούν να χειριστούν αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη με ένα χειριστήριο ή πληκτρολόγιο. 
  7. Παιχνίδια ρόλων (RPG) — Ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων που εμπλέκονται σε περιπέτειες. 

Αν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε πλατφόρμες μάθησης βασισμένες σε παιχνίδια, υπάρχουν διάφορες επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές:

  1. EdApp: Η πλατφόρμα EdApp ενσωματώνει διάφορα στοιχεία που βοηθούν στην αύξηση των ποσοστών ολοκλήρωσης μαθημάτων. Περιλαμβάνει μικρο-μαθήματα που διασπάνε τις πληροφορίες εκπαίδευσης σε μικρά μέρη, επιτρέποντας στους μαθητές να ολοκληρώσουν τα μαθήματα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, η γευστική προσέγγιση της πλατφόρμας μετατρέπει τα κανονικά μαθήματα σε χαλαρά παιχνίδια για smartphone και διαδικτυακά παιχνίδια. Επιπλέον, η πλατφόρμα προσφέρει εξατομικευμένα επιτεύγματαβαθμολογικό σύστημα και κατακτήσεις, προσφέροντας εσωτερική κίνητρο και αυξημένη συμμετοχή .
  2. Kahoot!: Η πλατφόρμα Kahoot! είναι ένας δημιουργός διαδικτυακών κουίζ που χρησιμοποιεί παιχνιδοποίση για να αυξήσει την συμμετοχή και να διασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα διαδραστικά παιχνίδια και κουίζ.

 

Συμπεράσματα:

Η παιχνιδοκεντρική μάθηση αναπτύσσεται ως μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αναδεικνύει τη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών, ενθαρρύνοντας τη φυσική ανακάλυψη και τη συνεργατική μάθηση. Η παιχνιδοκεντρική προσέγγιση οδηγεί σε πιο ευέλικτες, δημιουργικές και αυτο-ρυθμιζόμενες διαδικασίες μάθησης. 

 

 Βιβλιογραφία:
Λόγαρη, Α. (2017). Παιχνιδοκεντρική μάθηση: εργαλεία και εφαρμογές (Doctoral dissertation, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Δραστηριότητα-Αυτοαξιολόγηση

Διαδραστικό παιχνίδι/σταυρόλεξο με 7 τύπους παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται στην Παιχνιδοκεντρική Μάθηση. Πάτησε το κουμπί Έλεγχος για δεις το σκορ σου!