Το GBL (Παιχνιδοκεντρική Μάθηση) συχνά συγχέεται με το Gamification , έναν όρο που ακούγεται συχνά σε σχολικά περιβάλλοντα.

Η Gamification και το Game-Based Learning (GBL) αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη χρήση στοιχείων παιχνιδιού σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ενώ και οι δύο προσεγγίσεις επιδιώκουν να ενισχύσουν την μάθηση μέσω της διασκέδασης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην υλοποίηση και τους στόχους τους.

Οι βασικές αρχές της Gamification περιλαμβάνουν:

  1. Στοιχεία Παιχνιδιού: Περιλαμβάνουν βαθμούς, σήματα επιτεύγματος, κατάταξη, γραφήματα απόδοσης, ιστορίες, avatars και συμπαίκτες.
  2. Τεχνικές Gamification: Στόχος είναι να εκμεταλλευτούν τις φυσικές επιθυμίες των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση, μάθηση, κυριαρχία, ανταγωνισμό, επίτευξη, κατάσταση, αυτο-έκφραση ή απλά την αντίδρασή τους στον όρο “παιχνίδι” .
  3. Στοιχεία Σχεδιασμού Παιχνιδιού: Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται οι βαθμοί, τα σήματα επιτεύγματος και οι δείκτες προόδου .

Gamification:

1. Ορισμός: Η Gamification αφορά την ενσωμάτωση στοιχείων παιχνιδιού, όπως βαθμολογίες, επιβραβεύσεις και ανταγωνιστικά στοιχεία, σε μη-παιχνιδιακά περιβάλλοντα, με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής και της θετικής συμπεριφοράς.

2. Στόχοι: Η κύρια σκοπιμότητα της Gamification είναι η κίνητροποίηση και η ενθάρρυνση των ατόμων να συμμετέχουν και να ανταποκρίνονται θετικά σε μια δραστηριότητα ή ένα περιβάλλον.

3. Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται ευρέως σε περιβάλλοντα όπως επιχειρήσεις, εκπαίδευση, υγεία και πολλούς άλλους τομείς.

Game-Based Learning (GBL):

1. Ορισμός: Το Game-Based Learning (GBL) αφορά τη χρήση πραγματικών παιχνιδιών με εκπαιδευτικούς στόχους. Τα παιχνίδια δημιουργούνται ειδικά για την εκμάθηση συγκεκριμένων θεμάτων ή δεξιοτήτων.

2. Στόχοι: Ο βασικός στόχος του GBL είναι η εκπαίδευση και η μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι είναι ενσωματωμένοι στον σχεδιασμό του παιχνιδιού.

3. Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα, όπου τα παιχνίδια σχεδιάζονται για την εκμάθηση συγκεκριμένων μαθημάτων ή δεξιοτήτων.

Συμπέρασμα:
Η Gamification επικεντρώνεται στο να μετατρέπει μη-παιχνιδιακά περιβάλλοντα προσθέτοντας παιχνιδιακά στοιχεία για κίνητρα και συμμετοχή. Αντίθετα, το Game-Based Learning χρησιμοποιεί πραγματικά παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενσωματώνοντας την εκπαίδευση ως ουσιαστικό στοιχείο του παιχνιδιού.