Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η παιχνιδοκεντρική μάθηση είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί παιχνίδια ως μέσο για την εκπαίδευση και την ενίσχυση της μάθησης. Κατά την κατάρτιση μαθησιακών στόχων ή προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων για τη θεματική αυτή, μπορείτε να λάβετε υπόψη τα εξής:

  1. Σκοπός είναι να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τις θεμελιώδεις αρχές της παιχνιδοκεντρικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της ανάδρασης, της αλληλεπίδρασης και του προβληματισμού. Συχνά προσφέρει υψηλό επίπεδο συμμετοχής και διασκέδασης, καθιστώντας τη μάθηση πιο ελκυστική.
  2. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες όπως ο συντονισμός, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων και η ομαδική συνεργασία μέσω της παιχνιδοκεντρικής διαδικασίας.
  3.  Οι συμμετέχοντες πρέπει να κατανοήσουν συγκεκριμένα θέματα ή έννοιες που συνδέονται με την εκπαιδευτική τους εμπειρία, χρησιμοποιώντας τα παιχνίδια ως μέσο διδασκαλίας. Να γίνουν κατανοητές οι διαφορές που υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ενώ η παιχνιδοκεντρική μάθηση και η gamification έχουν ορισμένες κοινές αρχές, η πρώτη επικεντρώνεται περισσότερο στη χρήση πραγματικών παιχνιδιών, ενώ η δεύτερη είναι μια ευρύτερη προσέγγιση που μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα.
  4. Ανάπτυξη της ικανότητας για κριτική σκέψη και αξιολόγηση, καθώς οι παίκτες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και λύνουν προβλήματα μέσα από το παιχνίδι. Η εκμάθηση συχνά συνδέεται με θεμελιώδεις αρχές των παιχνιδιών, όπως  κανόνες,  προκλήσεις και  ανάδραση.
  5. Προώθηση της ικανότητας των συμμετεχόντων να ρυθμίζουν τη δική τους μάθηση μέσα από την ενασχόληση με τα παιχνίδια. Προωθεί την επίτευξη μαθησιακών στόχων μέσω πρακτικής και διασκεδαστικής εμπειρίας. Ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η μάθηση είναι περισσότερο περιορισμένη στο πεδίο του παιχνιδιού.
  6. Ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της συνεργασίας, της επικοινωνίας και του ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών. Η μάθηση συνήθως συνδυάζεται με το παιχνίδι, ώστε να ενθαρρύνεται η συνεργασία, ο προβληματισμός και η διασκέδαση.
  7. Δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης που αντικατοπτρίζουν την κατανόηση και τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν μέσω της παιχνιδοκεντρικής μάθησης. Επικεντρώνεται στη χρήση πραγματικών παιχνιδιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Η αξιολόγηση μπορεί να είναι πιο προβληματική, καθώς η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι η ουσιαστική ένδειξη της προόδου και της επίτευξης των μαθησιακών στόχων. Αυτοί οι μαθησιακοί στόχοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και να έχουν ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους. Είναι η μέτρηση της απόδοσης και των επιδόσεων που προκύπτουν από την εκπαίδευση.

Views: 4