ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ GBL

Η ψηφιακή μάθηση και συγκεκριμένα η μερική, συμπληρωματική ή καθολική ένταξη των ψηφιακών παιχνιδιών στη διδακτική διαδικασία παρέχει στους μαθητές σημαντικά οφέλη που άπτονται του τρόπου που προσλαμβάνουν τη γνώση και που την εφαρμόζουν. Τα οφέλη αυτά μπορούν να ταξινομηθούν σε εκπαιδευτικά και σε κοινωνικά αναπτυξιακά οφέλη (Malliet, 2004).
Ως εκπαιδευτικά οφέλη σύμφωνα με τον Malliet (2004) ορίζονται :

  • η εξάσκηση της μνήμης,
  • η ανάπτυξη δεξιοτήτων οπτικοκινητικού συντονισμού,
  • η ενίσχυση της χωρικής αντίληψης, αλλά και
  • ο προσανατολισμός της σκέψης σε συγκεκριμένους στόχους.

Αντίστοιχα, η δυνατότητα που προσφέρεται μέσα από την αλληλεπίδραση με τα ψηφιακά περιβάλλοντα για κοινωνικοποίηση, συνεργατικότητα και δημιουργική έκφραση ανάγει τα ψηφιακά παιχνίδια σε αρωγούς της κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών (Μalliet, 2004).
Η ηθική διάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για μαθησιακούς σκοπούς όσον αφορά στην καταλληλότητα του εκάστοτε ψηφιακού παιχνιδιού ως προς την ηλικία και το περιεχόμενο, ο εκπαιδευτικός μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά στην επιλογή του από το σύστημα ηλικιακών διαβαθμίσεων του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια – PEGI (Felicia, 2009), το οποίο λαμβάνει υπόψη την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας ή τις ικανότητες που απαιτούνται για ένα παιχνίδι (Felicia, 2009 Σαμαρά, 2011).
Ο συγκεκριμένος πίνακας (http://www.pegi.info) περιλαμβάνει ετικέτες ηλικιακής διαβάθμισης και ετικέτες χαρακτηρισμού περιεχομένου οι οποίες καθοδηγούν γονείς και εκπαιδευτικούς στην επιλογή του κατάλληλου για την ηλικία του παιδιού ψηφιακού παιχνιδιού.

 

 

Views: 0