«Προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξαε»

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν καθημερινά αρκετές προκλήσεις. Μια από αυτές είναι η προσβασιμότητά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αρχικά, ο όρος προσβασιμότητα στο διαδίκτυο (Web Accessibility), σημαίνει ότι οι ιστότοποι και οι τεχνολογίες σχεδιάζονται και αναπτύσσονται έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να τα χρησιμοποιούν και να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους υπόλοιπους χρήστες. Αυτό κατ' επέκταση σημαίνει ότι η έννοια της προσβασιμότητας στην εξαε είναι αντίστοιχα ότι η τελευταία πρέπει να είναι σχεδιασμένη, ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Ποιοι είναι όμως οι ανασταλτικοί παράγοντες που εμποδίζουν αυτήν την προσβασιμότητα;

Τα άτομα με αναπηρίες έχουν ένα βασικό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υποδομές των νέων τεχνολογιών και κυρίως ελλιπή εκπαίδευση και κατάρτιση γύρω από τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και των ωφελειών που προκύπτουν από τη χρήση τους. Πολλές οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και οικονομικά προβλήματα, κάτι το οποίο δεν τους βοηθάει να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογικά μέσα. Τα περισσότερα λογισμικά και προγράμματα που παρέχονται για εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι σχεδιασμένα για χρήση από τα άτομα αυτά με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.


.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται επιγραμματικά κάποια χρήσιμα εργαλεία που ευνοούν την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο διαδίκτυο και την εξαε. Στις πηγές που παρατίθενται στο τέλος θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε εργαλείο ξεχωριστά.

  • Υπότιτλοι στα βίντεο
  • Χρώματα με καλές αντιθέσεις
  • Καλή διάταξη και σχεδιασμός
  • Κείμενο σε ομιλία (text-to-speech)
  • Κουμπιά και σφάλματα
  • Αναγνώριση φωνής

Παρακάτω παρατίθενται οι πηγές από τις οποίες συλλέχθηκαν οι πληροφορίες που αναφέρονται και οι οποίες προτείνονται για περαιτέρω μελέτη.

Πηγές:

  • Καρακιόζης, Κ., & Παπακίτσος, Ε. Χ. (2022). Προδιαγραφές και Διαδικασίες Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού για Μαθητές με Αναπηρία και/ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, 18(1), 151-164. https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/26771
  • https://www.aketh.gr/nea/prosvasimotita
  • https://www.trp.gr/prosbasimotita-amea-istoselida/

Ψηφιακή Προσβασιμότητα: Η πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων και των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες στο διαδίκτυο

 

 

Leave a Reply