ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Χαρακτηριστικά εικονικών κόσμων

  • 1 Τρισδιάστατο περιβάλλον

Η απεικόνιση των περιβαλλόντων αυτών γίνεται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας των γραφικών υπολογιστή, αποσκοπώντας στα όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά αποτελέσματα. Οι κόσμοι περιλαμβάνουν συνήθως κάποιο ανάγλυφο εδάφους, νερό (θάλασσες, λίμνες, κ.λπ.), ουρανό, κατασκευασμένα τρισδιάστατα μοντέλα που απεικονίζουν πραγματικά ή φανταστικά κτίρια και αντικείμενα, και οντότητες που «κατοικούν» σε αυτούς.

  • 2 Περιβάλλον

Για να προκληθεί η ψευδαίσθηση του περιβάλλοντος, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα κινούνται και αλληλεπιδρούν, αλλά και τη συμπεριφορά των «έμψυχων» οντοτήτων. Η συνθετική κίνηση με τη βοήθεια υπολογιστή (computer animation), η μοντελοποίηση φυσικών νόμων (physically based modeling), η προσομοίωση (simulation) και η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν αληθοφανή συμπεριφορά στο περιβάλλον.

  • 3 Διάρκεια

Το περιβάλλον συνεχίζει να υπάρχει και να εξελίσσεται ανεξάρτητα από την παρουσία των χρηστών σε αυτό. Για παράδειγμα, ο κόσμος στα παραδοσιακά παιχνίδια υπολογιστή βρίσκεται σε μια αρχική κατάσταση στην αρχή του παιχνιδιού, εξελίσσεται καθώς παίζει ο χρήστης και σταματάει όταν το παιχνίδι τερματιστεί. Αν ο χρήστης έχει αποθηκεύσει κάποια προηγούμενη κατάσταση του κόσμου, μπορεί να ξεκινήσει ξανά το παιχνίδι από αυτήν, αλλιώς θα βρεθεί και πάλι στην αρχική κατάσταση. Στους εικονικούς κόσμους, σε αντίθεση  με τα παραδοσιακά παιχνίδια, όταν ένας χρήστης εγκαταλείπει το περιβάλλον του παιχνιδιού, αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και να εξελίσσεται, εξαιτίας των ενεργειών των υπόλοιπων χρηστών. Έτσι, την επόμενη φορά που ο χρήστης θα συνδεθεί, θα αντικρίσει μια διαφορετική κατάσταση του κόσμου από αυτήν που θυμόταν.

  • 4 Πολυχρηστικά περιβάλλοντα

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται την παρουσία των άλλων χρηστών και να μπορούν να έχουν σύγχρονη επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους. Η παρουσία αυτή γίνεται αντιληπτή μέσω της «ενσάρκωσης» (avatar), δηλαδή μιας τρισδιάστατης οντότητας την οποία ελέγχει άμεσα ο χρήστης και η οποία τον αντιπροσωπεύει στο περιβάλλον. Η ταυτόχρονη παρουσία πολλών χρηστών σε έναν εικονικό κόσμο τούς επιτρέπει να επικοινωνούν και να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες εντός του κόσμου.

  • 5 Πλοήγηση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον

Με την πλοήγηση οι χρήστες μπορούν να μεταφέρονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου και να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενό του. Στα τρισδιάστατα περιβάλλοντα το θέμα της πλοήγησης είναι περίπλοκο και συχνά απαιτεί τον συνδυασμό αρκετών τεχνικών για βέλτιστα αποτελέσματα. Η πιο συχνή τεχνική πλοήγησης στους εικονικούς κόσμους είναι το βάδισμα της ενσάρκωσης (από άποψη πρώτου ή τρίτου προσώπου), που δίνει περισσότερο ρεαλιστικό και φυσικό αποτέλεσμα.

  • 6 Χειρισμός αντικειμένων

Ορισμένα αντικείμενα στο περιβάλλον ενδέχεται να έχουν διαδραστική συμπεριφορά και να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να τα χειριστούν με διάφορους τρόπους, όπως: να κάνουν ένα απλό κλικ πάνω τους, να τα μετακινήσουν ή να τα περιστρέψουν, να τα κρατήσουν κτλ. Μπορεί άλλοτε να συμπεριφέρονται ως πλήκτρα, μοχλοί, χειροπιαστά αντικείμενα, όπλα, οχήματα κ.ά.

  • 7 Δημιουργία περιεχομένου

Σε ορισμένους εικονικούς κόσμους δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να δημιουργούν οι ίδιοι περιεχόμενο. Μπορούν λόγου χάρη να διαμορφώσουν το έδαφος, να κατασκευάσουν νέα αντικείμενα καθώς και να καθορίσουν τη διαδραστική συμπεριφορά των αντικειμένων τους.

  • 8 Επικοινωνία

Υποστηρίζονται διάφορες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών. Μπορούν, για παράδειγμα, όσοι είναι συνδεδεμένοι σε έναν κόσμο να συνομιλούν μέσω κειμένου (chat) ή φωνής. Η συνομιλία στους εικονικούς κόσμους είναι συνήθως χωροθετημένη (spatialized). Με άλλα λόγια, τα μηνύματα ενός χρήστη μπορούν να αναγνωστούν μόνο από όσους βρίσκονται σχετικά κοντά τους στον χώρο, γεγονός που έχει πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα.

 

  • 9 Συνεργασία

Οι εικονικοί κόσμοι διαθέτουν έναν αριθμό από χαρακτηριστικά που ευνοούν τη συνεργασία. Ο εικονικός κόσμος προσφέρεται ως ένας κοινός τόπος για συνεργασία, στον οποίο μπορεί ο κάθε χρήστης να εξερευνά, να αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και με τους υπόλοιπους χρήστες.

  • 10 Χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης

Οι χρήστες του εικονικού κόσμου μέσα από την ενσάρκωσή τους δημιουργούν μια εικονική ταυτότητα. Οι εικονικοί κόσμοι προσφέρουν έναν αχανή χώρο επικοινωνίας και κοινωνικής συνεύρεσης με άλλους χρήστες και επομένως μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για να έρθουν σε επαφή άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις και να συμμετέχουν σε διαμοιρασμένες εμπειρίες εντός του κόσμου.

  • 11 Ανάδυση εικονικών κοινοτήτων

Μεγάλες ομάδες χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα συναντιούνται και συνεργάζονται μέσα στον εικονικό κόσμο.

Βιβλιογραφία

Βοσινάκης, Σ. (2015). Εικονικοί κόσμοι. Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. 02_chapter_1 (2).pdf

Hanewald, R. (2013, Απρίλιος). Learners and collaborative learning in virtual worlds: a review of the literature. Turkish Online Journal of Distance Education-TOJDE, 14, 233-247. Ανακτήθηκε από https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1013798.pdf