- Ακολουθεί ένα διαδραστικό βίντεο που θα βοηθήσει στην επεξεργασία και την κριτική σκέψη για τους τρόπους με τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι Εικονικοί Κόσμοι στην εκπαίδευση.
⇒Η ενσωμάτωση των Εικονικών Κόσμων στην εκπαίδευση προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες για δημιουργική και διαδραστική μάθηση, ενισχύοντας την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών.
Η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να γίνει μέσα από δραστηριότητες:
- Επισκόπησης/ εξερεύνησης: Οι χρήστες με την ενσάρκωσή τους μπορούν να κινηθούν μέσα στον εικονικό κόσμο όπως είναι και το βάδισμά τους στην πραγματικότητα, να ανακαλύψουν πληροφορίες και να τις κατανοήσουν οι ίδιοι, χτίζοντας έτσι τις γνώσεις τους.
- Προσομοιώσεις: Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες οι δημιουργοί μπορούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον και τα αντικείμενα, να ελέγχουν τις ενέργειες των χρηστών καθώς την εναρμόνησή τους με τις συνθήκες που εκτυλίσσονται στο περιβάλλον. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και με άλλους χρήστες και είναι σημαντικό ότι δεν δρουν σαν απλοί παρατηρητές.
- Παιχνίδια ρόλων: Στις δραστηριότητες αυτές που είναι και οι πιο επιτυχημένες οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να καθορίσουν την εμφάνισή τους όπως αυτοί επιθυμούν, δημιουργώντας έτσι τη διαδικτυακή τους ταυτότητα. Υπάρχουν πολλαπλοί χρήστες σε προσχεδιασμένες ή αυθόρμητες ιστορίες και όλοι αναλαμβάνουν κάποιο ρόλο. Σημαντικό είναι ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι είτε σύγχρονη είτε ασύγχρονη.
- Συνεργατική σχεδίαση: Σ' αυτές τις δραστηριότητες εκτός από τη δυνατότητα εξερεύνησης, τους παρέχονται και εργαλεία κατασκευής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος που συμμετέχουν. Μπορούν να σχολιάζουν τα αντικείμενα, να τα επεξεργάζονται και να τα κοινοποιούν και στους υπόλοιπους χρήστες. Έτσι γίνονται ομάδες και συνεργατικά κατασκευάζουν, βελτιώνουν ή επεκτείνουν κάποιο, αντικείμενο, κτίριο ή και ολόκληρη περιοχή. Υπάρχει ευκολία στην εκμάθηση και τη χρήση, καθώς και άμεση ανατροφοδότηση.
- Ομάδες συζήτησης: Οι χρήστες μπορούν να συνυπάρχουν και να επικοινωνούν σε έναν κοινό εικονικό χώρο. Υποστηρίζεται μεγάλος αριθμός χρηστών, που μπορούν να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο μέσω των ενσαρκώσεών τους. Επίσης, μπορούν να αναφέρονται σε κοινά αντικείμενα και δεδομένα. Η χωροθέτηση και οι ρόλοι μπορούν να οργανωθούν όπως σε φυσικούς χώρους. Παρέχονται δυνατότητες όπως ψηφοφορίες, ανάταση χειρός, και καταγραφή πρακτικών. Και τέλος, προσφέρουν ευελιξία στη διαμόρφωση περιεχομένου και δραστηριοτήτων, κάτι που δεν είναι κοινό στα εμπορικά προγράμματα απομακρυσμένης συνεργασίας.
Ως προς την εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
- Ψυχαγωγία→ Επέκταση κόσμου
- Εκπαίδευση→ Πειραματισμός, συνεργατική μάθηση
- Τέχνες→ Διαδραστικές αναπαραστάσεις
- Πολιτισμό→ Εικονικά μουσεία και ξεναγήσεις
- Αρχιτεκτονική→ Διαμόρφωση προκαταρκτικών ιδεών
Διαδραστικό Παιχνίδι
Υποσημείωση: Οι εικόνες του βίντεο δημιουργήθηκαν μέσω της εφαρμογής Copilot και το Avatar της δασκάλας μέσω Canvas.