Σας καλωσορίζουμε στη σελίδα "Εικονικοί κόσμοι".
Σε αυτή τη σελίδα θα γνωρίσετε καλύτερα την έννοια "Εικονικοί κόσμοι", θα προβληματιστείτε και θα αναστοχαστείτε επί της προσφοράς τους ή μη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τέλος, μπορείτε να εκφράσετε τις δικές σας απόψεις, προσωπικές εμπειρίες και πιθανές προτάσεις για τους "Εικονικούς κόσμους" ως μέθοδο διδασκαλίας για το μάθημα της Ιστορίας στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη θέση τους στην εξΑΕ.
Επίσης, θα σας δοθεί η ευκαιρία, να επαληθεύσετε τα όσα θα αποκομίσετε από το ιστολόγιο αυτό, μέσω διάφορων διαδραστικών δραστηριοτήτων.
Όπως ήδη αναφέραμε, οι εικονικοί κόσμοι είναι ψηφιακά τρισδιάστατα περιβάλλοντα με μεγάλο αριθμό χρηστών που απεικονίζουν τον πραγματικό κόσμο. Περιβάλλοντα όπου οι χρήστες, μέσω ενσαρκώσεων ή αλλιώς avatars, λειτουργούν και συμπεριφέρονται όπως στη πραγματικότητα. Ωστόσο, ας δούμε αναλυτικότερα τα βασικά χαρακτηριστικά τους.
Βασικά χαρακτηριστικά εικονικών κόσμων
- Τρισδιάστατο περιεχόμενο: Οπτική απόδοση περιεχομένου και χρηστών σε τρεις διαστάσεις.
- Περιβάλλον: Διαμορφωμένο βάσει κανόνων, περιορισμών, τεχνητής νοημοσύνης και μοντελοποίησης του πραγματικού κόσμου.
- Διάρκεια: Οι εικονικοί κόσμοι υπάρχουν και εξελίσσονται ανεξαρτήτως παρουσίας των χρηστών.
- Πολυχρηστικότητα: Μεγάλος αριθμός χρηστών που ενσαρκώνονται, γίνονται αντιληπτοί και αλληλεπιδρούν μέσω των άβαταρς.
- Πλοήγηση: Ελεύθερη μετακίνηση και πλοήγηση στο ψηφιακό περιβάλλον.
- Δημιουργία και χειρισμός περιεχομένου: Διαμόρφωση χώρου, κατασκευή εργαλείων και καθορισμός συμπεριφοράς των άβαταρς.
- Επικοινωνία και συνεργασία: Επικοινωνία και συνύπαρξη των χρηστών σε κοινό τόπο, όπως και επίγνωση του τρισδιάστατου περιβάλλοντος.
- Εικονική ταυτότητα: Διαμόρφωση και προσωποποίηση των ενσαρκώσεων "άβαταρς" από τους χρήστες.
- Ανάδυση εικονικών κοινοτήτων και ομάδων: Δημιουργία και ανάδειξη ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα που μοιράζονται τις εμπειρίες τους στους εικονικούς κόσμους.
Φυσικά, γίνεται αντιληπτό πως οι εικονικοί κόσμοι έρχονται για να εκσυγχρονίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, πόσο μάλλον την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία βασίζεται ήδη και αξιοποιεί τη τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται έμφαση στην αλληλεπίδραση των χρηστών μέσω άβαταρς, την επικοινωνία και τη δημιουργία κοινοτήτων με παρόμοια ενδιαφέροντα, αλλά και στη πολυμορφικότητα και ποικιλομορφία της εκπαίδευσης μέσω της αξιοποίησής τους.
Δραστηριότητα
Στο πλαίσιο της επιμόρφωσή σας και έπειτα από προσωπική μελέτη, αναστοχασμό και κριτική επιλογή στα όσα παρουσιάστηκαν, καλείσθε να παρακολουθήσετε το παρακάτω διαδραστικό βίντεο διάρκειας 1,19 λεπτών και να αλληλεπιδράσετε, ώστε να επιβεβαιώσετε τις πληροφορίες που έχετε αποκομίσει και τα κεντρικά σημεία της παρούσας σελίδας.
Σκοπός της δραστηριότητας, που καλείσθε να ανταποκριθείτε, είναι η αξιοποίηση των νέων και υφιστάμενων γνώσεων και της κριτικής σας ματιάς, αναφορικά των όσων παρουσιάστηκαν. Επίσης, η κατανόηση και η προσέγγιση των τρόπων αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στην εξΑΕ και ο αναστοχασμός σας στα ζητήματα που θίχτηκαν. Τέλος, η συζήτηση μεταξύ σας ως προς τους τρόπους αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στην εξΑΕ και η ανάδειξη μέσω debate, αφού χωριστείτε σε δύο ομάδες, των θετικών και αρνητικών δεδομένων που προκύπτουν.
Ο προβλεπόμενος χρόνος μελέτης και ενασχόλησης με τη δραστηριότητα αυτή είναι περίπου 1 ώρα.
2024-06-09
Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας!
Αναμένουμε τις απόψεις, τις αντιρρήσεις και τις ιδέες σας!