Αξιοποίηση στην εξΑΕ – Τρόποι και Μέθοδοι αξιοποίησης

Εικονικοί Κόσμοι και Εκπαίδευση
Εικονικοί Κόσμοι και Εκπαίδευση

Η παρούσα σελίδα με τίτλο "Αξιοποίηση στην εξΑΕ - Τρόποι και Μέθοδοι αξιοποίησης" θα σας φέρει σε επαφή με τους τρόπους και τις μεθόδους αξιοποίησης των Εικονικών κόσμων στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία. Φυσικά, τα όσα θα παρουσιαστούν απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, κυρίως όμως στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προς αξιοποίηση τόσο στο μάθημα της Ιστορίας, όσο και στα υπόλοιπα.

Πριν τη σχετική, βέβαια, παρουσίαση των τρόπων και μεθόδων αξιοποίησής τους, θα ήταν βοηθητικό να προσεγγιστεί η έννοια "Εικονικοί κόσμοι - Virtual Worlds" και να παρουσιαστούν κάποια στατιστικά στοιχεία αναφορικά της αξιοποίησής τους, της θετικής ή μη αποδοχής και χρήσης τους.

 

Ορισμός

Ως Εικονικοί κόσμοι θεωρούνται τα ψηφιακά περιβάλλοντα που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό χρηστών και προσομοιώνουν πραγματικούς ή φανταστικούς χώρους. Οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μέσω ψηφιακών αναπαραστάσεων, γνωστά ως avatars. Συνήθως δημιουργούνται μέσω λογισμικών τρισδιάστατης απεικόνισης και προσφέρουν ένα περιβάλλον, όπου οι χρήστες επικοινωνούν, συνεργάζονται, μαθαίνουν και συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Ουσιαστικά, δρουν και επικοινωνούν με τρόπους ανάλογους με αυτούς του πραγματικού κόσμου.

 

Στατιστικά στοιχεία

Οι εικονικοί κόσμοι, αντιμετωπίζονται ως κάτι πρωτοποριακό για την εκπαίδευση, αλλά και γενικά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, στο εκπαιδευτικό πλαίσιο υπάρχουν τόσο οι  υποστηρικτές τους, όσο και οι μη υποστηρικτές. Για αυτό τον σκοπό, θα παρουσιαστούν κάποια στατιστικά στοιχεία, αναφορικά της χρήσης, της αποδοχής και της αξιοποίησης ή μη των εικονικών κόσμων, ως μέθοδο διδασκαλίας στο πλαίσιο της εξΑΕ. Όσα θα παρουσιαστούν στο πληροφοριογράφημα είναι αποδεδειγμένα μέσα από μελέτες που έχουν γίνει στο αντικείμενο.

Τα στατιστικά στοιχεία της χρήσης του "Εικονικού Κόσμου", τόσο γενικά όσο και στην εξΑΕ, θα παρουσιαστούν μέσω ενός πληροφοριογραφήματος (infographic), το οποίο θα βρείτε ακολουθώντας τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.: https://www.canva.com/design/DAGHqFI4OKM/KxACEelVUUyZ0eVEyVxIPA/view?utm_content=DAGHqFI4OKM&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

 

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζονται και παρακάτω μέσω πληροφοριογράμματος (infographic).

 

2024-06-09

 

Τρόποι αξιοποίησης στην εξΑΕ

Οι εικονικοί κόσμοι παρέχουν ένα πλούσιο και ευέλικτο περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για τη δημιουργία εμπειριών μάθησης που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Η αξιοποίηση τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για καινοτομία, βελτίωση και εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής εμπειρίας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι αξιοποίησής τους παρακάτω:

  • Δημιουργία εικονικών τάξεων
    Προσαρμοσμένα μαθησιακά περιβάλλοντα και προσομοιώσεις των πραγματικών τάξεων.
  • Διαδραστικές δραστηριότητες και πειράματα
    Συμμετοχή σε εικονικά εργαστήρια για την πραγμάτωση πειραμάτων που κωλύονται στη πραγματικότητα να διεξαχθούν, αλλά και συμμετοχή σε εικονικά διαδραστικά παιχνίδια προς βελτίωση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών.
  • Εικονικές περιηγήσεις και επισκέψεις
    Δυνατότητα εικονικών επισκέψεων και περιηγήσεων σε μουσεία, ιστορικούς χώρους και επιστημονικά κέντρα που δεν δύναται σε πραγματικό χρόνο να πραγματοποιηθούν.
  • Συνεργασία και ψυχολογική υποστήριξη
    Δημιουργία εικονικών κοινοτήτων για μαθητές, ανταλλάσσοντας ιδέες και υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Ακόμη, παροχή εικονικών συμβούλων προς ψυχολογική στήριξη.
  • Εξατομικευμένη μάθηση
    Δυνατότητα προσαρμογής της μαθησιακής εμπειρίας στα δεδομένα του εκάστοτε μαθητευόμενου.

 

Μέθοδοι αξιοποίησης στην εξΑΕ

  • Πλατφόρμες Εικονικών Κόσμων:
    Υπάρχουν πλατφόρμες που προσφέρονται για δημιουργία και χρήση εικονικών κόσμων, όπως μεταξύ άλλων το Second Life και το Minecraft Education Edition και επιτρέπουν τη δημιουργία προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών περιβαλλόντων.
  • Εικονική Πραγματικότητα (VR):
    Η VR παρέχει  ξεχωριστές εμπειρίες, αφού οι χρήστες αισθάνονται ότι βρίσκονται πράγματι στον εικονικό κόσμο. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν VR χειριστήρια, ώστε να εξερευνούν τρισδιάστατους χώρους και να αλληλεπιδρούν με αντικείμενα και τους υπόλοιπους χρήστες.
  • Εκπαιδευτικά Λογισμικά και Εφαρμογές:
    Πρόκειται για ειδικά λογισμικά και εφαρμογές σχεδιασμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, επιτρέποντας τη δημιουργία και τη διαχείριση του εκπαιδευτικού περιεχομένου στους εικονικούς κόσμους. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται η παρακολούθηση της προόδου των μαθητών, η δημιουργία κουίζ, δραστηριοτήτων, τεστ αξιολογήσεων, αλλά και η ανάλυση δεδομένων.

Αναφορικά των τρόπων και των μεθόδων αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στην εξΑΕ και γενικότερα στη εκπαίδευση, μπορούν να αναφερθούν και μερικές ήδη αξιοποιήσιμες εφαρμογές. Μεταξύ άλλων, όπως προαναφέρθηκε, είναι το Second Life, το Minecraft Education Edition, το Google Expeditions αλλά και το Metaverse.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και κυρίως της ενότητας "Η επανάσταση του 1821", η χρήση των εικονικών κόσμων θα ήταν ενδιαφέρουσα μέσω αντίστοιχων τρόπων, μεθόδων και εφαρμογών, για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, τη ενεργή συμμετοχή τους και τη κατάκτηση της γνώσης.

 

Δραστηριότητα 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των μεθόδων και τρόπων αξιοποίησης των εικονικών κόσμων στην εξΑΕ, όπως επίσης και των στατιστικών στοιχείων χρήσης και προτίμησής τους, καλείσθε να αντιμετωπίσετε τη παρακάτω δραστηριότητα.

Α. Αξιοποιώντας τις προσωπικές σας εμπειρίες, τις κατεκτημένες γνώσεις και εργαζόμενοι συνεργατικά μεταξύ σας, χωρισμένοι σε 2 ομάδες, να παρουσιάσετε τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της χρήσης των εικονικών κόσμων στη διδασκαλία της Ιστορίας και ιδίως στην ενότητα "Η επανάσταση του 1821", που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Έπειτα, αφού αξιοποιήσετε οι ίδιοι μία εφαρμογή των εικονικών κόσμων για να εφαρμόσετε στη πράξη όσα έχετε διδαχθεί, να δημιουργήσετε μία παρουσίαση PowerPoint διαμοιράζοντας τα στοιχεία αυτά, που μέσω κριτικής επιλογής αναδείξατε ως καταλληλότερα, στην ομαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσω Webex. Τέλος, να προτείνετε ιδέες για την αξιοποίηση τους στην ενότητα "Η επανάσταση του 1821" στο μάθημα της Ιστορίας και να εκθέσετε τους προβληματισμούς σας επί του θέματος δημιουργώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ σας.

Ως εφαρμογές εικονικών κόσμων μπορείτε να αξιοποιήσετε το Minecraft, το Metaverse ή το Second life, ή όποιο άλλο προτιμάτε εσείς να χρησιμοποιήσετε.

Β. Βάσει του πληροφοριογραφήματος που μόλις μελετήσατε και βάσει της δικής σας αναζήτησης εκπαιδευτικών πόρων και γνώσεων, καλείσθε να δημιουργήσετε ένα γράφημα που θα αποτυπώνονται τα στατιστικά δεδομένα που σας παρουσιάσθηκαν παραπάνω και στη συνέχεια να το παρουσιάσετε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες προς ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Σκοπός της δραστηριότητας αυτής, είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας των εικονικών κόσμων για την εξΑΕ, η κριτική σας οπτική στην επιλογή κατάλληλων δεδομένων προς αξιοποίηση, αλλά και η διεξαγωγή ενός συμπεράσματος μέσω αναστοχασμού, αναφορικά της επιλογής τους ως μαθησιακό εργαλείο.

Ως μία αρχή, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις εκπαιδευτικές πηγές που συμβουλευθήκαμε, τις οποίες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

  • Devlin P. (2024, January 11). Online Learning Statistics: The Ultimate List in 2024. Devlin Peck.

https://www.devlinpeck.com/content/online-learning-statistics

  • Malekos N. (2023, November 9). 100+ Elearning Statistics, Facts and Trends. Learn Worlds.

https://www.learnworlds.com/elearning-statistics/

  • Kaplan-Rakowski, R., & Gruber, A. (2023, October 4). The impact of high-immersion virtual reality on foreign language anxiety. Smart Learning Environments10(1), 46.

https://doi.org/10.1186/s40561-023-00263-9

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την δραστηριότητα είναι περίπου στις δυο ώρες, εκ των οποίων θα έχετε στη διάθεσή σας 1.5 ώρα για να συσκεφθείτε και να δημιουργήσετε τη παρουσίαση PowerPoint και το γράφημα και μισή ώρα για την παρουσίαση στο Webex και τη συζήτηση των όσων θα παρουσιαστούν.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή σας και τη συμμετοχή σας τόσο στο επιμορφωτικό πρόγραμμα όσο και στο ιστολόγιό μας.

Σας ευχόμαστε ένα όμορφο ταξίδι στη γνώση.

Φυσικά, αναμένουμε με μεγάλη χαρά τα σχόλια, τις εντυπώσεις, τις αντιρρήσεις και τις ιδέες σας.