Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα των Αμεα (e-accesibility)

 

1.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η δυνατότητα πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων µε αναπηρία. Ταυτοχρόνως, όμως, εάν τα άτομα αυτά δεν έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις τεχνολογίες ΤΠΕ, είναι δυνατόν να οδηγηθούν σε κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Όλο και συχνότερα, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόοδος που σημειώνεται στον κλάδο των ΤΠΕ πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες όλων των μελών της κοινωνίας και ιδιαιτέρως των ομάδων που είναι περισσότερο ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ψηφιακού χάσματος και της διαιώνισης της κοινωνίας των δύο ταχυτήτων.

Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην πληροφόρηση είναι, κατά πρώτο και κύριο λόγο, θέμα δικαιωμάτων. Τα άτομα με αναπηρία, που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της ΕΕ, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους ανθρώπους σε ότι αφορά στην πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ. Επίσης, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με προσωρινές αναπηρίες, και οι ηλικιωμένοι αντιστοιχούν μαζί σε 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Κατά μέσο όρο, το ποσοστό συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο εργατικό δυναμικό της ΕΕ είναι κάτω από 35%, σε σύγκριση με 70% για τους εργαζόμενους που δεν πάσχουν από κάποιο μειονέκτημα. Επίσης, η Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 2 έως 3,5 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία μπορούν να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, εάν ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την άρση των εμποδίων στα οποία προσκρούει η ένταξή τους.  Επομένως, η οικονομική ένταξη των ΑμεΑ θα ωφελήσει την κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης εν γένει, κατάσταση η οποία θα άρει την εξάρτηση πολλών ατόμων με αναπηρία.

Η υπερπήδηση των φραγμών και τεχνικών δυσκολιών που συναντούν, μεταξύ άλλων, τα άτομα µε αναπηρία που προσπαθούν να συμμετέχουν ισότιμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας ονομάζεται “ηλεκτρονική προσβασιμότητα” (“ηλε-προσβασιμότητα”). Η προσπάθεια αυτή αποτελεί τμήμα της ευρύτερης έννοιας της ηλεκτρονικής κοινωνικής ένταξης, η οποία αφορά επίσης άλλου είδους εμπόδια, ιδίως οικονομικής φύσης, γεωγραφικής ή εκπαιδευτικής.

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια δέσμη μέτρων πολιτικής για να στηριχθεί η ηλεκτρονική προσβασιμότητα (eAccessibility) και καλεί τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποστηρίξουν θετικά μέτρα αυτοδέσμευσης που θα έχουν ως στόχο την ευρύτερη διάδοση στην Ευρώπη των προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ.

svasimotita-atomon-me-anapiria-stin-ellada-e-accessibility/

Leave a Reply