Η σημερινή εποχή, γεμάτη από τεχνολογικούς αντιπερισπασμούς, δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το σχολείο και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ως εκπαιδευτικοί, επιδιώκουμε καθημερινά να ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητευόμενων επί διαφόρων θεματικών περιοχών αναζητώντας συνεχώς τρόπους εμπλοκής στην διδακτική διαδικασία.
Η "Παιχνιδοκεντρική μάθηση" , όπως προκύπτει από τον τίτλο, στηρίζεται στην εκπαίδευση μέσω του παιχνιδιού. Το παιχνίδι θεωρείται κοινή δραστηριότητα μεταξύ μικρών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στην οποία έκαστος επενδύει οικειοθελώς ενέργεια , χρόνο και συνέπεια προκειμένου να βιώσει μία εμπειρία, ενώ παράλληλα αντλεί πληροφορίες για αυτή, αποκτώντας γνώση.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση εξυπηρετεί τον σκοπό ένταξης των μαθητών στη μάθηση, της επεξεργασίας του γνωστικού αντικειμένου καθώς επίσης και την αλληλεπίδραση με τους άλλους συν εκπαιδευόμενους μέσα σε ένα θετικό κλίμα χαράς και δημιουργικότητας.
H παιχνιδοκεντρική μάθηση λειτουργεί βάσει του τρίπτυχου : [επανάληψη]-[αποτυχία]-[επίτευξη στόχου]. Ο μαθητής μέσω της παιγνιώδους διαδικασίας επιχειρεί την επίλυση προβλήματος, αποτυγχάνει, επαναλαμβάνει μέχρι να τα καταφέρει.
Οι συνεχείς επαναλήψεις συμβάλλουν στη σφαιρική κατάκτηση της γνώσης ενώ δεν είναι επιβαρυντικές και δυσάρεστες, εφόσον ο βαθμός δυσκολίας είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μαθητευόμενου και συνεπώς δεν αποθαρρύνεται από την προσπάθεια. Όταν καταφέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξοπλισμένος με αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση αισθάνεται ετοιμότητα να συνεχίσει στο επόμενο (γνωστικό)επίπεδο.
Οι συνεχείς επαναλήψεις συμβάλλουν στη σφαιρική κατάκτηση της γνώσης ενώ δεν είναι επιβαρυντικές και δυσάρεστες, εφόσον ο βαθμός δυσκολίας είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μαθητευόμενου και συνεπώς δεν αποθαρρύνεται από την προσπάθεια.
Στην ενότητα αυτή, θα αναλύσουμε εκτενώς τα οφέλη της παιχνιδοκεντρικής μάθησης καθώς επίσης και τρόπους ένταξής της στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.
Many people think of learning as “hard work.”
Learning, as great teachers have known throughout the ages,
does not feel like work when you’re having fun.
—Marc Prensky, Digital Game-Based Learning