Ως παιχνίδι ορίζεται ως μια εθελοντική δραστηριότητα η οποία αποτελεί αυτοσκοπό και ακολουθείται από ευχάριστα και έντονα αισθήματα (Μάρκου, 2019).

Στην επόμενη δραστηριότητα ο μαθητής καλείται να αναλάβει το ρόλο ενός παίκτη τηλεπαιχνιδιού.

Στα παιχνίδια ρόλων (role-playing games) ο χρήστης υιοθετεί έναν προσχεδιασμένο χαρακτήρα ή δημιουργεί έναν δικό του. Ένα χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι η εξερεύνηση καθώς και η ελευθερία κινήσεων, δηλαδή ο χρήστης μπορεί να μεταφερθεί όπου θέλει χωρίς κάποιους περιορισμούς (Renu, Rajsingh, & Silas, 2016). Η παρούσα δραστηριότητα προσομοιώνει ένα τηλεπαιχνίδι με ερωτήσεις που αφορούν τα μαθηματικά της Α δημοτικού.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με εξωτερικό εργαλείο δημιουργίας εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα wordwall.

Εξωτερικός σύνδεσμος παιχνιδιού 

Η ασφάλεια που παρέχεται στον παίκτη ως προς τη δυνατότητα λάθους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ψηφιακών παιχνιδιών, καθώς νιώθουν ότι δεν θα τους κρίνει κάποιος και δεν θα έχουν κάποια αρνητική επίπτωση. Με αυτό τον τρόπο, ο παίκτης μπορεί να μάθει από ένα λάθος χωρίς να έχει την ενοχή αυτού. Επίσης, ένα παιχνίδι λειτουργεί ως ανατροφοδότηση, γιατί μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού επιτρέπεται στον παίκτη να παρακολουθεί την πρόοδό του. Παράλληλα, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι μπορεί να ενθαρρύνει και να δημιουργήσει κίνητρα στον παίκτη μέσω της πλοκής ή των τρόπων επιβράβευσής του. Ένα ακόμη από τα θετικά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι ότι ένας παίκτης δεν χρειάζεται να έχει εξειδικευμένες γνώσεις ή πληροφορίες για να παίξει, αλλά η γνώση που χρειάζεται κατακτιέται μέσα από μία δημιουργική διαδικασία ανακάλυψης προσπαθώντας να κατακτήσει τους στόχους του παιχνιδιού. Ένας παίκτης δηλαδή για να παίξει ένα παιχνίδι, δε χρειάζεται να έχει ειδικές δεξιότητες και εμπειρία σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, αφού στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας και άρα οι δεξιότητες τους αναπτύσσονται με βάση την εμπειρία που αποκτούν σε κάθε παιχνίδι χωριστά. Επιπλέον, μαζί με τις δεξιότητές τους, αλλάζουν και τα ενδιαφέροντα, οι ανάγκες, η στάση, οι πεποιθήσεις, οι συναισθηματικές αντιδράσεις, και ο τρόπος σκέψης των παικτών, αφού κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και κάθε ένα από αυτά απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης και ανταπόκρισης σε νέα δεδομένα (Κίργινας, 2013).

Βιβλιογραφία

Κίργινας, Σ. (2013). Μάθηση βασισμένη στο ψηφιακό παιχνίδι ελεύθερης διάδρασης. Νέος Παιδαγωγός, 1, 108-114.

Renu, R.M., Rajsingh, E.B., & Silas, S. (2016). Deriving Practical Applicability of Hierarchical Identity Based Encryption in Massively Multiplayer Online
Role Playing Games. Procedia Computer Science, 93, 839-846.

Leave a Reply