Posted on May 31, 2024
Προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξΑΕ
Τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην εξ αποστάσεως εκπαιδευση
Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, η οποία προωθείται από τις εκπαιδευτικές αρχές διεθνώς, οφείλεται σε δύο, κυρίως, λόγους. Ο πρώτος λόγος απορρέει από το δικαίωμα όλων για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης. Ο δεύτερος, από το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων να ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, καθώς η ένταξή τους συνδέεται με τα οικονομικά οφέλη. Επιπρόσθετα, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι νέες τεχνολογικές επιλογές και το ∆ιαδίκτυο αποτελούν προκλήσεις που αλλάζουν την ίδια τη φύση της διδασκαλίας και μπορούν να αναβαθμίσουν τις εκπαιδευτικές πρακτικές, εφόσον αξιοποιηθούν με το κατάλληλο τρόπο.
- Τεχνολογίες βασισμένες σε κείμενο
- Τεχνολογίες βασισμένες σε ήχο
- Τεχνολογίες βασισμένες σε εικόνα
- Εξ ΑΕ μέσω διαδυκτίου
Το ∆ιαδίκτυο, σύμφωνα με τον Bradner (1993), είναι «ένα διεθνές πλέγμα που διασυνδέει δίκτυα», γι’ αυτό και ονομάζεται και δια-δίκτυο (Ράπτης & Ράπτη, 2003), ενώ ο όρος «εξαποστάσεως εκπαίδευση μέσω ∆ιαδικτύου» αναφέρεται, σύμφωνα με τον Rosenberg (2001), στη διαδικασία της εκπαίδευσης, η οποία γίνεται αποκλειστικά μέσω του ∆ιαδικτύου (Βαλασίδου, 2005). Με το ∆ιαδίκτυο, λοιπόν, κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κύμα τεχνολογιών στην εκπαίδευση, παρουσιάζοντας ένα προφίλ διαφορετικό και πιο δυναμικό από εκείνο των προηγούμενων μέσων (Τσιτουρίδου, χ.χ.). Αν και αρχικά το ∆ιαδίκτυο προοριζόταν στο να διευκολύνει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών, των εκπαιδευτών στα Πανεπιστήμια, στις κυβερνητικές υπηρεσίες και στην βιομηχανία, σήμερα δεν είναι ο πλέον μοναδικός ρόλος του. Προστέθηκαν η υποστήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και η παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η αλληλεπίδραση γίνεται με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Τέλος το ∆ιαδίκτυο προσφέρει πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η πιο κοινή από αυτές είναι η πλοήγηση των μαθητών στις ιστοσελίδες για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικές με τα ενδιαφέροντά τους ή τη μαθησιακή διαδικασία. Επίσης, ακόμη μία δραστηριότητα είναι η δημοσιοποίηση των εργασιών τους, όπως και ένας αριθμός δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την επικοινωνία και την ανταλλαγή δεδομένων.
σημαντική και τι μπορείς να κάνεις για να την επιτύχεις. Ανακτήθηκε από:
https://openstandards.ellak.gr/2020/12/02/giati-i-prosvasimotita-sto-diadiktio-ine-
toso-simantiki-ke-ti-mporis-na-kanis-gia-na-tin-epitichis/
Αναπηρίες και με ΕΕΑ (prosvasimo.iep.edu.gr).
Κουρουπέτρογλου, Γ. (nd). Προσβασιμότητα Περιεχομένου στα Ανοικτά Μαθήματα
Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 από: https://opencourses-
project.auth.gr/sites/default/files/downloads/%CE%A0%CF%81%CE%BF%
CF%83%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%8
4%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%26%20%CE%91%CE%BD%CE%BF
%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AC%20%CE%9C%CE%B1%CE%B8
%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-Kouroupetroglou.pdf
Foundation for Research and Technology-Hellas (FORTH) - Institute of Computer
Science (2010). Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του
Ιστού 2.0. Σύσταση του W3C
Armstrong, F. (1998). The Curriculum as Alchemy:School and the Struggle for Cultural Space. Curric-ulum Studies, 6(2), 145-60.
Armstrong, F. (1999). Inclusion, Curriculum and the Struggle for Space in School. International Journal of Inclusive Education, 3(1), 75-87.
Armstrong, F. & Barton, L. (1999). Is There Anyone There Concerned with Human Rights? Cross-Cultural Connections, Disability and the Struggle for Change in England. In F. Armstrong & L. Barton (eds), Disability, Human Rights and Education (pp. 210-29). Buckingham, UK: Open University Press.
Barton, L. (1997). Inclusive Education: Romantic, Sub-versive or Realistic? International Journal of Inclusive Education, 1(3), 231-42.
Bauman, Z. (1998). Globalization: The Human Conse- quences. Oxford, UK: Polity.
Democratic Schools (pp. 1-29). Buckingham, UK: Open Uni- versity Press.
Booth, T. & Ainscow, M. (1998). From Them to Us:An International Study of Inclusion in Education.London: Routledge Kegan Paul.