Updated on February 2, 2024
Εργαλείο προσβασιμότητας

https://www.canva.com/design/DAF7nhjbZVA/ESrR3m-UJYhISTdSX2graA/edit?utm_content=DAF7nhjbZVA&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton
Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δίνει όλο και περισσότερες δυνατότητες στο διαδίκτυο, όμως δεν είναι όλες οι ιστοσελίδες προσβάσιμες για όλους! Υπάρχουν άτομα με αναπηρίες, όπως προβλήματα ακοής, προβλήματα όρασης (είτε χαμηλή όραση είτε τύφλωση), κινητικά προβλήματα, αλλά και άτομα με μαθησιακές δυσκολίες όπως π.χ. δυσλεξία που σίγουρα έχουν αντιμετωπίσει ζητήματα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο.
Για την διασφάλιση της προσβασιμότητας όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων ανθρώπων είναι διαθέσιμα ορισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. όπως:
- Υπότιτλοι στα βίντεο
- Κείμενο σε ομιλία( Εργαλείο Text-to-speech)
- Έντονες αντιθέσεις στα χρώματα
- Προσαρμόσιμο κείμενο
- Αναγνώριση φωνής
- Εναλλακτικά κείμενα στις εικόνες (Παπαβασιλείου, 2020)
Το συγκεκριμένο ιστολόγιο στην πλατφόρμα e-me4all διαθέτει ενσωματωμένο το εργαλείο Userway, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον επισκέπτη πατώντας κάτω δεξιά το σύμβολο που φαίνεται παρακάτω:
Το εργαλείο αυτό διαθέτει μενού προσβασιμότητας με πολλές επιλογές που ενεργοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επισκέπτη και διευκολύνουν την περιήγησή του, όπως διακρίνεται παρακάτω:
Ενδεικτικά, δίνονται παραδείγματα ενεργοποίησης εργαλείων και πώς αλλάζουν την όψη της πλατφόρμας:

Ενεργοποίηση αντίθεσης χρωμάτων

Ενεργοποίηση μεγάλων γραμμάτων

Ενεργοποίηση διαστημάτων κειμένου
Εκτός από το ενσωματωμένο εργαλείο στην πλατφόρμα, στο παρόν ιστολόγιο διατίθεται ηχητική περιγραφή του άρθρου με τίτλο "Μαθησιακοί Στόχοι- Προσδοκώμενα Αποτελέσματα" και μια εναλλακτική παρουσίαση της ψηφιακής αφήγησης που δημιουργήθηκε στο Sway με εναλλαγή στο μέγεθος και την απόσταση των γραμμάτων.
Παπαβασιλείου , Γ. (2020). Γιατί η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο είναι τόσο σημαντική και τι μπορείς να κάνεις για να την επιτύχεις. https://openstandards.ellak.gr/2020/12/02/giati-i-prosvasimotita-sto-diadiktio-ine-toso-simantiki-ke-ti-mporis-na-kanis-gia-na-tin-epitichis/