8. Εργαλείο Προσβασιμότητας
8. Εργαλείο Προσβασιμότητας
Τα Άτομα με Αναπηρία (ΆμεΑ) καθώς και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην πρόσβαση ιστοτόπων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) μπορούν να προσφέρουν λύσεις στις απαιτήσεις/ εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών ή φοιτητών/τριών με ειδικές ανάγκες. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και είναι σημαντικό να υπάρχουν τρόποι αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων. Καλό είναι να υπάρχει συμμόρφωση των διαδικτυακών τόπων και των διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών με τις οδηγίες για Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού, έκδοση 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0)του διεθνή οργανισμού World Wide Web Consortium (W3C), κατ΄ελάχιστο στο μεσαίο επίπεδο προσβασιμότητας “AA’’, ενώ συνίσταται η συμμόρφωση στο ανώτατο επίπεδο προσβασιμότητας “AAA”.
Σε περίπτωση διαδικτυακών τόπων ή εφαρμογών και υπηρεσιών που προορίζονται για χρήση κυρίως μέσω κινητών, να λαμβάνονται υπόψη οι Βέλτιστες Πρακτικές για τη Χρήση Διαδικτυακού Περιεχομένου από Κινητές συσκευές, έκδoση 1.0 (Mobile Web Best Practices 1.0) του W3C.
Σε περίπτωση λογισμικού που αναλαμβάνει να συλλέξει, εξάγει και να διευκολύνει την αλληλεπίδραση του χρήστη, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι Οδηγίες Προσβασιμότητας για User Agents. Επίσης να υπάρχουν αυτόματοι πωλητές, κιόσκια πληροφόρησης, σχεδιασμένα με βάση τις αρχές του «Καθολικού Σχεδιασμού». Να υπάρχουν αναγνώστες οθόνης, ειδικοί διακόπτες και συστήματα αλληλεπίδρασης, μεγεθυντές οθόνης. Να υπάρχουν προσβάσιμες ιστοσελίδες, να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, να υπάρχουν έντυπα σε μορφή Braille, έντυπα με μεγάλους χαρακτήρες, CD και DVD με υπότιτλούς και πρόβλεψη διερμηνείας στη νοηματική.