Η αξιοποίηση του εικονικού κόσμου στην εκπαίδευση

Γεια σας και καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα podcast για την εκπαίδευση στο europeanschoolradio! Σήμερα  φιλοξενούμε την κυρία Ταραμάνη Λαζαρία, φιλόλογο, να μας μιλήσει για την αξιοποίηση εφαρμογών εικονικού κόσμου στη διδακτική διαδιακασία. Λοιπόν,

  1. i) θα μας μιλήσετε για τη δραστηριότητα προσομοίωσης μέσω του περιβάλλοντος του εικονικού κόσμου που επιλέξατε αφού πρώτα παρουσιάσετε τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα της δραστηριότητας;

Βεβαίως , με χαρά..Σας ευχαριστώ που με μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω στο europeanschoolradio για τη συγκεκριμένη εξ αποστάσεως εργασία. Αντικείμενο μελέτης είναι η δημιουργία εικονικής gallery με ζωγραφιές των μαθητών και μαθητριών μας που απεικονίζουν πως βίωσαν τα ίδια τις αιτίες και τις συνέπειες της πανδημίας covid 19 τον  καιρό του εγκλεισμού και η αξιοποίησή τους στη διδακτική πράξη του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας στο θεματικό άξονα περιβάλλον της β και γ Λυκείου του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις των Φούρνων Κορσεών. Ειδικότερα, η εργασία εστιάζει να αναδειχθεί πώς μια εικονική έκθεση μπορεί να παρουσιάσει τα έργα ζωγραφικής, που αναδείχθηκαν και προέκυψαν από μελέτη αντίστοιχων λογοτεχνικών έργων, αφορμώμενοι από την Ιλιάδα του Ομήρου και τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, μέχρι την χρονιά της πανούκλας του Ντάνιελ Νταφόε , την πανούκλα του Άλμπερτ Καμύ, το νησί της Βικτοριας Χισχλοπ , το « γέροντα με τους χαρταϊτούς», που είναι ένα από τα εννέα πεζογραφήματα του Γιάννη Ρίτσου. ώστε να συμβάλλει στη βιωματική προσέγγιση του λογοτεχνικού γίγνεσθαι των πανδημιών. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου με τίτλο "ΠΑΝΔΗΜΙΑ: να το δούμε ως ευκαιρία"

Κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής εργασίας υπήρξε το πλούσιο υλικό που υπήρχε στο διαδίκτυο, οι δυνατότητες οπτικοποίησης που προσφέρουν τα πολυμέσα, καθώς και η δυνατότητα επικοινωνίας των έργων τέχνης των παιδιών των στους συμμαθητές τους και διάχυση στον υπόλοιπο κόσμο μιας και το νησί μας είναι μικρό και σχετικά απομονωμένο, για να επισκεφτούν μια πραγματική έκθεση στους Φούρνους. Δεν υπάρχουν καν οι εκθεσιακοί χώροι για να δουν πως διοργανώνονται εκθέσεις.

Δομήθηκε με τους εξής βασικούς στόχους:

  • Να αναλύσουν τις πληροφορίες από τα λογοτεχνικά είδη και να ανιχνεύουν κίνητρα και αιτίες των πανδημιών
  • Να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν, να εντοπίσουν τα βασικά στοιχεία ενός προβλήματος, να προχωρούν σε γενικεύσεις και να διεξάγουν συμπεράσματα.
  • Να εκτιμήσουν αξίες που προάγουν την υγεία και το περιβάλλον.
  • Να εξοικειωθούν βιωματικά  με τη μορφή και το περιεχόμενο των εικόνων,
  • Να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από μια εικονική περιήγηση
  • Να εξοικειωθούν βιωματικά  με την προσομοίωση.
  • Να εξοικειωθούν με εφαρμογές εργαλείων web2 και εικονικής πραγματικότητας.

 

 

  1. ii) Πολύ ωραία, ποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του εικονικού κόσμου αξιοποιήσατε στην δραστηριότητά σας;

 

Ο χώρος της εικονικής gallery που δημιουργήθηκε αποτελεί μια εικονική πραγματικότητα ελεύθερης  πλοήγησης , απαρτίζεται από πολλές αίθουσες και για κάθε έκθεμα περιλαμβάνει πολυμεσική πληροφορία. Στις αίθουσες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί, να παρατηρήσει, την περιγραφή κάθε εκθέματος διαβάζοντας τις πληροφορίες ή και να τις ενεργοποιεί κατά βούληση ακούγοντας το ηχητικό μήνυμα, για να αντλήσει σχετικό πληροφοριακό υλικό. Για τη συγκεκριμένη πρακτική, χρησιμοποιήθηκε η «on line» ελληνική εφαρμογή emaze η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων (3d ) εικονικών εκθέσων με δυνατότητα περιήγησης και διαθέτει μεγάλο ποσοστό αληθοφάνειας. Ενσωματώνει διάφορα στοιχεία πολυμέσων (εικόνα, κείμενο, μουσική) και η χρήση αυτών των πολυμεσικών εργαλείων σε μαθησιακά περιβάλλοντα διευκολύνει την εφαρμογή μιας καινοτόμου δυναμικής διδακτικής προσέγγισης. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε ώστε να ενσωματώνεται στην καθημερινή διδακτική διαδικασία στο εργαστήριο πληροφορικής, αλλά και στη σχολική τάξη με τη χρήση ενός υπολογιστή και ενός βιντεοπροβολέα ή σε διαδραστικό πίνακα.

 

 

iii)Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του εικονικού κόσμου που αξιοποιήσατε έναντι άλλων εκπαιδευτικών διαδικτυακών περιβαλλόντων, αναφορικά με την επίτευξη των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

 

Η εικονκή εκπαιδευτική gallery έχει προστιθέμενη αξία, αφού μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών για τα έργα ζωγραφικής τέχνης που έφτιαξαν ως αποτοκο της μελετης των λογοτεχνικών εργων.  Η οπτικοποίηση που προσφέρει το εικονικό περιβάλλον της gallery βοηθά στην κατανόηση και αφομοίωση του περιεχομένου της διδασκαλίας της συγκεκριμένης ενότητας.

Συνοπτικά, η αξιοποίηση της gallery διευκόλυνε τους/τις μαθητές/τριες να έρθουν σε επαφή με το θέμα των  αιτίων  και των συνεπειών της πανδημίας μέσα από ζωγραφιές των συμμαθητών τους που πρόεκυψαν από την ανάγνωση αντίστοιχων λογοτεχνικών έργων , βοήθησε στην κατανόηση και αφομοίωση του περιεχομένου της διδασκαλίας της συγκεκριμένης ενότητας με βιωματική προσέγγιση Αναδείχθηκαν δεξιοτήτες, οπτικού και τεχνολογικού αλφαβητισμού, καθώς ζούμε στην εποχή της εικόνας και των ΤΠΕ, η διαθεματικότητα της λογοτεχνίας και των θεμάτων περιβάλλοντος και η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης μέσα από τη συνδυαστική χρήση κειμένου και εικόνας σε μια ενιαία μορφή έκφρασης. Η συνολική εμπειρία των μαθητών/τριών που επισκέφθηκαν την εικονική κεθεση ήταν θετική και έδειξαν ενδιαφέρον καθώς το μάθημα μετατράπηκε σε έναν περίπατο στο «λογοτεχνικο γίγνεσθαι της πανδημίας». Το διδακτικό «δέσιμο» των στόχων της συγκεκριμένης Θεματικής Ενότητας με άλλα γνωστικά αντικείμενα (Εικαστικά, Πληροφορική) ενέπλεξε τους/τις μαθητές/μαθήτριες στη μαθησιακή διαδικασία καθιστώντας τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα και τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους δημιουργούς της γνώσης

Τέλεια, ήταν πολύ κατατοπιστικές και χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δώσατε. Να είστε καλά και εις το επανιδειν.

Μουσικη…

About Lazaria Taramani

Leave a Reply