Ανάλυση Προβλήματος
Το πρόβλημα αποτελεί έννοια που απαντάται σε όλες τις επιστήμες και τους κλάδους τους, αλλά παράλληλα και στην καθημερινή μας ζωή. Τόσο η αντιμετώπιση, όσο και η διατύπωση ενός προβλήματος, αποτελούν διαδικασίες που απαιτούν ιδιαίτερες αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες, ορθολογική σκέψη, αλλά και σωστό και εμπεριστατωμένο χειρισμό της φυσικής γλώσσας. Οι δεξιότητες που αποκτώνται από τους μαθητές μέσω της ενασχόλησής τους με την ανάλυση και τον ορισμό προβλημάτων, αποτελούν εφόδια γενικής χρηστικότητας, αφού μπορούν να λογίζονται σαν γνωστικά εργαλεία χρήσιμα για κάθε δραστηριότητα που είτε διαπερνά όλο το φάσμα των επιστημών, είτε αναφέρεται σε καθημερινές καταστάσεις.
Παρακάτω θα βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό του πρώτου κεφαλαίου με τίτλο "Ανάλυση Προβλήματος".
Διαδραστική δραστηριότητα
Αφού μελετήσετε το παραπάνω εκπαιδευτικό υλικό, μπορείτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στην παρακάτω διαδραστική δραστηριότητα. Σε αυτή την δραστηριότητα, θα εργαστούμε με βασικές θεωρητικές έννοιες του προγραμματισμού - όπως ο προσδιορισμός της έννοιας του προβλήματος, των δεδομένων και των δομών. Στόχος είναι να ενισχύσετε την κατανόησή σας στους βασικούς αυτούς ορισμούς που θα συναντήσετε συχνά στη μελέτη σας ως μαθητές αλλά και στην πρακτική σας εμπειρία ως μελλοντικοί προγραμματιστές.
Οδηγίες
- Ξεκινήστε διαβάζοντας προσεκτικά τους ορισμούς που δίνονται για τους όρους: πρόβλημα, δεδομένα, πληροφορία, επεξεργασία δεδομένων και δομή.
- Αντιστοιχίστε κάθε όρο με τον ορισμό του μελετώντας το περιεχόμενο και χρησιμοποιώντας την κρίση σας για να κατανοήσετε τη σύνδεση μεταξύ τους.
- Χρησιμοποιήστε το διαδραστικό εργαλείο που έχουμε δημιουργήσει για να σύρετε και να αποθέσετε την κάθε λέξη στο αντίστοιχο πλαίσιο κάθε ορισμού.
- Αφού ολοκληρώσετε την απόθεση, θα δείτε αμέσως την ανατροφοδότηση - αν δηλαδή η επιλογή σας σωστή ή όχι.
- Συνεχίστε τη διαδικασία αντιστοιχίζοντας όλες τις λέξεις με όλες τους αντίστοιχους ορισμούς.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί, μέχρι να αισθανθείτε άνετα με τους ορισμούς.