Κάθε κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες το θεμελιώδες δικαίωμά τους για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η πρόσβαση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με διάφορες προκλήσεις όσον αφορά την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ως μια ευέλικτη μορφή εκπαίδευσης, που προσφέρει την δυνατότητα μόρφωσης σε όλους, αποτελεί για τα άτομα με ειδικές ανάγκες την ευκαιρία ένταξης στην εκπαίδευση με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Όλα αυτά εμπεριέχονται στο Podcast, που είναι αφιερωμένο στην προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξΑΕ και για την δημιουργία του αξιοποιήθηκαν τα εξής:

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

Γεροδιάκομος Κωνσταντίνος (2021). «Νέες Τεχνολογίες & Κινητική Αναπηρία» ΙΕΠ Ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα άτομα με Αναπηρίες και με ΕΕΑ (prosvasimo.iep.edu.gr).

4 (iep.edu.gr)

Καρακιόζης, Κ., & Παπακίτσος, Ε. Χ. (2022). Προδιαγραφές και Διαδικασίες Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού για Μαθητές με Αναπηρία και/ή με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Ανοικτή Εκπαίδευση: το περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία18(1), 151-164.

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/26771/23151

Κόκκαλη, Α. (2011). Εξ αποστάσεως μεθοδολογία και χρήση Νέων Τεχνολογιών στην υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό. Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση6(1Α).

https://doi.org/10.12681/icodl.713

Kouroupetroglou, G. (2019, Μάρτιος 9). Μονάδα Προσβασιμότητας για φοιτητές με Αναπηρίες ΕΚΠΑ [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=r5OFOlMu6XM&t=40s&ab_channel=GeorgiosKouroupetroglou