Τι είναι η Εικονική Πραγματικότητα (VR)
Η Εικονική Πραγματικότητα αναφέρεται σε ένα σύνολο τεχνολογιών και συσκευών που επιτρέπουν στους χρήστες να οπτικοποιούν και να αλληλεπιδρούν με σύνθετα δεδομένα μέσα σε έναν υπολογιστικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, με την Εικονική Πραγματικότητα οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν οπτικά, ακουστικά και απτικά ερεθίσματα από έναν τεχνητό κόσμο, δημιουργώντας μια κατάσταση στο μυαλό τους που προσομοιάζει το πραγματικό περιβάλλον. Είναι, δηλαδή, μια υψηλής τεχνολογίας μέθοδος διασύνδεσης ανθρώπου-υπολογιστή που περιλαμβάνει προσομοίωση πραγματικού χρόνου και αλληλεπιδράσεις μέσω πολλαπλών αισθητηριακών καναλιών. Περιλαμβάνει υλικό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ειδικές συσκευές) και λογισμικό (προγράμματα γραφικών και κίνησης), ενώ υπολογιστές παρέχουν στον χρήστη οπτικά, ακουστικά και απτικά ερεθίσματα. Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν και να χειρίζονται αντικείμενα μέσα σε αυτό το εικονικό περιβάλλον.
Τι είναι οι Εικονικοί Κόσμοι
Οι εικονικοί κόσμοι είναι τρισδιάστατα περιβάλλοντα που προβάλλονται μέσω της οθόνης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο. Μέσα σε αυτούς τους κόσμους, οι χρήστες αντιπροσωπεύονται από γραφικούς χαρακτήρες (avatars) και μπορούν να αλληλεπιδρούν, να δημιουργούν, να επικοινωνούν και να εκπαιδεύονται. Η εικονική πραγματικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αναπαράσταση εικόνων, αλλά προσφέρει μια κατάσταση συνεχούς ροής πληροφοριών που αναπαρίσταται και διαμεσολαβείται από τις τεχνολογίες, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων.
Πλεονεκτήματα της Εικονικής Πραγματικότητας και των Εικονικών Κόσμων στην Εκπαίδευση
- Διευκόλυνση Ενεργητικής Μάθησης:
- ενισχύει τη δυνατότητα των μαθητών να αποκτούν και να εφαρμόζουν γνώσεις με ποικίλους τρόπους.
- προωθεί τη δημιουργική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων μέσω εικονικών περιβαλλόντων.
- Προώθηση Συνεργατικής Μάθησης:
- βασίζεται στη συνεργατική μάθηση, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών σε εικονικά περιβάλλοντα.
- Εκτεταμένη Πρόσβαση στην Εκπαίδευση - Ευελιξία στη Μάθηση:
- η εκπαίδευση μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας δεν περιορίζεται σε φυσικές τοποθεσίες ή χρονικά όρια, διευκολύνοντας την εκπαίδευση από απόσταση και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος καθιστώντας την εκπαίδευση πιο προσβάσιμη.
- Ενσωμάτωση Νέων Τεχνολογιών:
- η Εικονική Πραγματικότητα αποτελεί μέρος των νέων τεχνολογιών πληροφορικής που ενσωματώνονται στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική, προσφέροντας νέες μορφές μάθησης.
- Εμπλουτισμός Εκπαιδευτικής Εμπειρίας:
- οι μαθητές μπορούν να εξερευνούν και να αλληλεπιδρούν με εικονικά περιβάλλοντα που μοιάζουν ή διαφέρουν από την πραγματικότητα, επιτρέποντας μια πιο εμπεριστατωμένη μάθηση και βελτιώνοντας την κατανόηση και την αφομοίωση των εκπαιδευτικών περιεχομένων.
- Ενίσχυση των Δεξιοτήτων:
- οι μαθητές μαθαίνουν να εντοπίζουν, να ερμηνεύουν και να συνδυάζουν πληροφορίες, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της γνώσης και στην επίλυση προβλημάτων.
- Προσαρμογή στην Κοινωνία της Πληροφορίας:
- στη μετάβαση από τη βιομηχανική κοινωνία στην κοινωνία της πληροφορίας, η Εικονική Πραγματικότητα υποστηρίζει τις νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις και ανάγκες.
- Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Εφαρμογές - Διευρυμένες Δυνατότητες Διδασκαλίας:
- ενσωματώνει καινοτόμες τεχνικές και μεθόδους διδασκαλίας που προσαρμόζονται στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής πρακτικής.
- οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνολογίες και μεθόδους διδασκαλίας, ενσωματώνοντας και δημιουργώντας περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο.
9. Διαδραστικότητα και Συμμετοχή:
- η χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, αυξάνοντας την εμπλοκή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
10. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης και Επίλυσης Προβλημάτων:
- μέσω των εικονικών κόσμων, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, καθώς καλούνται να εντοπίζουν, να ερμηνεύουν και να συνδυάζουν πληροφορίες για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις.
11. Παιγνιώδες Περιβάλλον:
- οι μαθητές μπορούν να εμπλέκονται σε παιγνιώδη περιβάλλοντα που κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.
- Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη εμβύθιση που παρέχεται από την Εικονική Πραγματικότητα προάγει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των μαθητών, γεγονός που είναι κρίσιμο για την αποτελεσματική μάθηση.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα, η Εικονική Πραγματικότητα διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων και στην αποτελεσματική εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς παρέχει ένα ολοκληρωμένο πεδίο ψυχοκοινωνικής αλληλεπίδρασης και γνωστικής ανάπτυξης, προσφέροντας νέα εργαλεία και μεθόδους για την εκπαίδευση. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν με έναν πιο φυσικό και διαδραστικό τρόπο, ενώ οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επεκτείνουν τις δυνατότητες διδασκαλίας τους και να εμπλουτίσουν την εμπειρία μάθησης των μαθητών.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Abdullah M. A., Mohammed J., Askar G. & Ahmed A. (2023). Analyzing augmented reality (AR) and virtual reality (VR) recent development in education. Social Sciences & Humanities Open, 8, (1), 1-10. https://doi.org/10.1016/j.ssaho.2023.100532
Κωνσταντίνου, Ν., Πέλλας Ν., & Γεωργίου Γ. (2014, Απριλίου 4-6). Εικονικοί Κόσμοι και Οπτικός Προγραμματισμός: Αντιλήψεις επιμορφούμενων καθηγητών Πληροφορικής για την προστιθέμενη αξία του περιβάλλοντος Open Sim [πρακτικά συνεδρίου]. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη, Νάουσα.
Mohammed A. S., Kaustub S. & Safdar A. (2024). Augmented Reality and Virtual Reality in Education. International Journal of Research Publication and Reviews, 5 (3), 5054-5059.
Ryan, L., & Bonner, E. (2020). Virtual Reality in Education: The Promise, Progress, and Challenge. JALT CALL Journal, 16,(3), 167-180.
Φωκίδης, Μ., & Τσολακίδης, Κ. (2004). Η Εικονική Πραγματικότητα στην Εκπαίδευση: Ένας πρώτος προβληματισμός. Σύγχρονη Εκπαίδευση, 135, 117-126.