Η ψυχολογία κινήτρων που εμπλέκεται στην Παιχνιδοκεντρική μάθηση επιτρέπει στους μαθητές να ασχοληθούν με εκπαιδευτικό υλικό με παιγνιώδη και δυναμικό τρόπο. Η Παιχνιδοκεντρική Μάθηση δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημιουργία παιχνιδιών για να παίξουν οι μαθητές, καθώς παράλληλα έχει να κάνει με τον σχεδιασμό μαθησιακών δραστηριοτήτων που εισάγουν σταδιακά νέες έννοιες και καθοδηγούν τους χρήστες προς έναν τελικό στόχο. Για το λόγο αυτό η Παιχνιδοκεντρική Μάθηση και η Παιχνιδοποίηση δεν αξιοποιούνται μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) αλλά και σε αυτόν της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η πρόκληση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι εκπαιδευτικοί είναι πώς θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας γενιάς μαθητών, οι οποίοι αναπτύσσονται παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια σε καθημερινή βάση και ενδεχομένως αποζητούν αυτό το χαρακτηριστικό και από το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο οφείλει να τους προετοιμάσει για την ψηφιακή εποχή στην οποία ανήκουμε.

Σε αυτό το σημείο καλείστε να μελετήσετε την παρακάτω πηγή που ασχολείται με τα ψηφιακά παιχνίδια ως μέσο κινητοποίησης των μαθητών:

Bober, M. (2016). Games-Based experiences for learning. Mmu. https://www.academia.edu/28867208/Games_Based_Experiences_for_Learning

 

Και αφού ολοκληρώσετε τη μελέτη σας, μπορείτε να ελέγξετε το βαθμό κατανόησης όσων διαβάσατε, παίζοντας...

Find the Match 

True or False

Gameshow Quiz

 

 

Leave a Reply