Προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξΑΕ
- Σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετών ερευνών, η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία αφορά ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται διαφοροποιημένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις και προσαρμογές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά που έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην προσβασιμότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει αρκετές εκφάνσεις και σχετίζεται κυρίως με τον κατάλληλο σχεδιασμό της εκπαίδευσης, ο οποίος πρέπει να είναι συμπεριληπτικός και να τους αφορά όλους, χωρίς να γίνονται διακρίσεις. Το παρακάτω άρθρο https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/9694/9859 της Α. Κουλικούρδη που σχετίζεται με τη προσβασιμότητα όλων των ατόμων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι αρκετά ενδιαφέρον και προτείνεται να το μελετήσετε. Ναι μεν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα χαρακτηριστικά της προσφέρουν μια προσβασιμότητα και ευκαιρίες μάθησης σε πολλούς αλλά παρατηρείται πως προκύπτουν και ορισμένα εμπόδια πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία.
- Η έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και η ανάγκη για σημαντικές προσαρμογές στην εκπαίδευση είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθίσταται ορισμένες φορές δύσκολη. Στο παρακάτω άρθρο των Ι. Γεωργουλάκου και Α. Κώστα https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/26340/23154 , επισημαίνονται τα εμπόδια στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως τα βίωσαν κατά τη περίοδο της πανδημίας COVID-19, εκπαιδευτικοί ειδικής αλλά και γενικής αγωγής. Ακόμη, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που αποτελεί εμπόδιο για τη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι και οι λειτουργικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο των Κ. Καρακιόζη και Ε. Παπακίτσου https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/26771/23151, αναφέρονται 7 κατηγορίες λειτουργικών περιορισμών, όπως είναι τα προβλήματα όρασης και ακοής, η επιδεξιότητα των χεριών και οι μαθησιακές δυσκολίες.
- Σε αυτό το σημείο, είναι αρκετά ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε το παρακάτω Youtube Video https://youtu.be/jgxRoaAU6F0?si=8AM2DeFHE5X-Q9sP , όπου σε μια εκπομπή του αμερικανικού καναλιού PBS, επισημαίνονται από τους γονείς οι λόγοι για τους οποίους η προσβασιμότητα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.
- Για να ξεπεραστούν όμως αυτά τα εμπόδια, είναι απαραίτητο η πολιτεία να αναλάβει δράση! Το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας είναι υποχρεωμένο να αναπτύσσει και να εφαρμόζει εκπαιδευτικές πολιτικές συμπερίληψης, ούτως ώστε τα άτομα με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να αποκτούν δικαίωμα στη πρόσβαση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δίχως να αποκλείονται κοινωνικά. Για παράδειγμα, ορισμένες παρωχημένες αντιλήψεις και παραδόσεις σχετικά με την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δυστυχώς είναι ακόμη ριζωμένες στην εκπαιδευτική πολιτική αρκετών χωρών, καθώς και σε πολλές περιπτώσεις η ελλιπής χρηματοδότηση από τη πλευρά των κρατών για τη παροχή στοχευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν. Σε αυτό το σημείο, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.mvvfoundation.gr/wp-content/uploads/2020/12/GEMR_2020-Summary_GR.pdf σας καλούμε να μελετήσετε το κεφάλαιο 4, της περίληψης της Παγκόσμιας Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης με τίτλο "Συμπερίληψη και Εκπαίδευση: Όταν λέμε όλοι, εννοούμε...όλοι", το οποίο σχετίζεται με τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν από τη πλευρά των κυβερνήσεων, ώστε οι ανασταλτικοί παράγοντες της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες να αρθούν.
- Όπως παρατηρήσατε, στο άρθρο των Κ. Καρακιόζη και Ε. Παπακίτσου, γίνεται εκτενής αναφορά σε ποικίλα ψηφιακά εργαλεία, δηλαδή εκπαιδευτικά λογισμικά τα οποία έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τη προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/, έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα "Σχεδι@ζω για όλους" στα πλαίσια του Καθολικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού. Εκεί, έχει αναρτηθεί εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό, λογισμικά, πλατφόρμα εξ αποστάσεως ανοικτών μαθημάτων για μαθητές που αντιμετωπίζουν θέματα ακοής, όρασης, κίνησης, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής.
- Τέλος, σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο https://homodigitalis.gr/posts/12214/ και να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Κατερίνας Μεζίνη, το οποίο σχετίζεται με τη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και με μαθησιακές δυσκολίες στο διαδίκτυο. Γίνεται αναφορά σε αρκετά χρήσιμα εργαλεία τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά, ούτως ώστε άτομα με διαταραχές στην όραση ή στην ακοή ή και με άλλο φάσμα βλαβών, να βοηθηθούν και να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση.