Posted on June 2, 2024
Προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξΑΕ
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
«Προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξΑΕ»
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το έτος 2022 το 27% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας άνω των 16 ετών είχε κάποια μορφή αναπηρίας, ποσοστό που ισοδυναμεί με 101 εκατομμύρια άτομα ή 1 στους 4 ενήλικες στην ΕΕ.
Σε κάθε δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην ευρύτερη κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας αποτελεί καίριο ζήτημα. Για να πετύχουν όμως τα άτομα με αναπηρία την προσωπική τους ένταξη και πρόοδο μέσα στη σύγχρονη κοινωνία απαιτείται να δεχθούν την κατάλληλη εκπαίδευση.
Παρατηρώντας ωστόσο το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου το οποίο είναι διπλάσιο για τα άτομα με αναπηρία σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία αντιλαμβανόμαστε ότι τα εμπόδια αναφορικά με την πρόσβαση και τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση είναι καθοριστικά.
Το ίδιο απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά που σχετίζονται με τη σχέση των ατόμων με αναπηρία και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς μόνο το 29% αποκτά πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μετά-δευτεροβάθμια εκπαίδευση) σε σύγκριση με το 44% των ατόμων χωρίς αναπηρία.
Η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση είναι μία σύγχρονη μορφή πολυμορφικής εκπαίδευσης η οποία ανέδειξε έννοιες που θα μπορούσα να συνδράμουν θετικά στους σπουδαστές με αναπηρία όπως η απόσταση μεταξύ διδάσκοντα και διδασκόμενου, η αυτονομία, η ευελιξία, η επικοινωνία, η αυτορρύθμιση στη μάθηση, η αλληλεπίδραση , η υποστήριξη και η καθοδήγηση.
Το κατά πόσο όμως οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία καθώς και η φιλοσοφία στην οποία βασίζεται η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και να εξαλείψουν τα εμπόδια που συναντούν τα άτομα με αναπηρία είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω για την ανάδειξη βελτιωτικών προτάσεων.
Για τη δημιουργία του Podcast της ενότητας αυτής του ιστολογίου μας με θέμα «Προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξΑΕ» μελετήθηκαν οι παρακάτω πηγές ώστε να παρουσιάσουμε :
- την έννοια και τη σημασία της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- τους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν αυτή την προσβασιμότητα
- τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο χωρών για την άρση των ανασταλτικών παραγόντων
- χρήσιμα εργαλεία που ευνοούν την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ιστοσελίδα Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης
https://www.consilium.europa.eu/el/infographics/disability-eu-facts-figures/
Εξαρχοπούλου Β., Εκπαίδευση ενηλίκων σε Άτομα με Αναπηρία, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών , 2021
https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/208
Κουλικούρδη Άννα, Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, Πρόσβαση για όλους Τομ. 5 Αρ1, 2009
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/9694
Κρητικού Σ., Κουτσούμπα Μ., Ανοικτή και εξ Αποστάσεως τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Άτομα με Αναπηρία. Η Περίπτωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Τομ. 7 Αρ. 2 ,2011
https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/openjournal/article/view/9779
Λιάκου Μ., Μανούσου Γ., Η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση σε άτομα με προβλήματα όρασης Τομ. 7 Αρ. 3Α , 2013
https://eproceedings.epublishing.ekt.gr/index.php/openedu/article/view/611
Σούλης Σ., Εκπαίδευση και Αναπηρία, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α), 2013
https://repository-edulll.ekt.gr/edulll/handle/10795/1607