Παιχνιδοποίηση (Gamification) : Ορισμός
Στο σημείο αυτό της επιμόρφωσης κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε συνοπτικά και στην παιχνιδοποίηση. Είναι όρος διαφορετικός από την παιχνιδοκεντρική μάθηση και μπορούν και οι δύο έννοιες να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουν όμως αρκετές διαφορές. Καλείστε να μελετήσετε το άρθρο για την παιχνιδοποίηση ( gamification) και να παρακολουθήσετε το βίντεο με τις διαφορές τους, για να έχετε μία πρώτη επαφή με τον όρο.
Ο όρος παιχνιδοποίηση είναι σχετικά πρόσφατος. Eπινοήθηκε από τον σχεδιαστή παιχνιδιών Nick Pelling, το 2004, με σκοπό να κάνει τις ηλεκτρονικές χρηματικές συναλλαγές πιο ενδιαφέρουσες και παιγνιώδεις.
Στον χώρο της εκπαίδευσης η παιχνιδοποίηση αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο, που αξιοποιείται ως μέσο βελτίωσης και εμπλουτισμού της διδασκαλίας. Εστιάζει σε ένα σύστημα επιβράβευσης του εκπαιδευόμενου με εξωτερικά κίνητρα, με σκοπό να αυξηθούν και τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης.
Η παιχνιδοποίηση δεν σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο, αλλά χρησιμοποιεί στοιχεία παιχνιδιού, όπως οι στόχοι, οι κανόνες, οι πόντοι, τα αστέρια, οι πίνακες κατάταξης, τα βραβεία και άλλα, τα οποία παρακινούν τους μαθητές να αλλάξουν συμπεριφορά και να βελτιώσουν την πρόοδό τους.
Στα πλεονεκτήματα της παιχνιδοποίησης συγκαταλέγονται εκτός της ενθάρρυνσης για τη μαθησιακή διαδικασία, η αύξηση των κινήτρων, της απόλαυσης και του ενθουσιασμού για μάθηση. Επίσης μειώνει το αίσθημα του φόβου, βελτιώνει την ψυχική υγεία, καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη και κάνει τη διαδικασία της μάθησης πιο προσιτή στα παιδιά.
Τέλος, στους κινδύνους που ελοχεύει η υπερβολική χρήση της παιχνιδοποίησης είν αι η δημιουργία λαθεμένης εντύπωσης στους μαθητές ότι η μάθηση σχετίζεται μόνο με εξωτερικά κίνητρα και απολαβές. Επίσης ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η απρόθυμη στάση των εκπαιδευτικών να την ενσωματώσουν στη μαθησιακή διαδικασία, λόγω έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων, υψηλού κόστους ανάπτυξης λογισμικού και απουσίας υποστήριξης των εκπαιδευτικών.
Πηγή: Καστανά Ε., << Ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια: σχεδιασμός, αξιοποίηση και πλεονεκτήματα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση της Ελλάδας>>., (Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία), ΕΑΠ, 2023.
Πατήστε για να ακούσετε το άρθρο: