Χρήσιμα εργαλεία που ευνοούν την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η παροχή ίσων ευκαιριών αποτελούν στοιχεία πολιτισμού και ήθους. Η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε θεμελιώδη δικαιώματα όπως είναι η εργασία, η μάθηση και η πληροφόρηση θα πρέπει να διασφαλίζεται τόσο από τα συμβατικά, όσο και από τα διαδικτυακά περιβάλλοντα. Με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το επίπεδο της ποιότητας ζωής του πολίτη.

Εδώ θα βρείτε μερικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να εφαρμόσετε στο ψηφιακό σας έργο για να το καταστήσετε όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς!

Υπότιτλοι στα βίντεο: Είτε έχετε προβλήματα ακοής, δεν γνωρίζετε τη γλώσσα, είτε βρίσκεστε σε μια θορυβώδη ή ήσυχη περιοχή, το επεξηγηματικό βίντεο και οι υπότιτλοι είναι περισσότερο χρήσιμοι για να καταλάβετε τι είναι το βίντεο. Εκτός από τους διαλόγους, περιγράφει και όλους τους περιβαλλοντικούς θορύβους (μουσική, ανοίγματα πόρτας κ.λπ.).

Επιλέξτε χρώματα με καλές αντιθέσεις: Καλό είναι να αποφεύγεται η επιλογή χρώματος των υπότιτλων που επικαλύπτονται απευθείας στην εικόνα χωρίς καμία αντίθεση. Πάντα σιγουρευτείτε ότι τα χρώματα του προσκηνίου και του φόντου είναι διαφορετικά, διαφορετικά τα άτομα με χαμηλή όραση και πολλά άλλα άτομα θα έχουν δυσκολίες στην κατανόηση και την ανάγνωση του κειμένου σας.

Καλή διάταξη και σχεδιασμός: Ο ιστότοπος πρέπει να είναι σαφής, συνεπής και να παρέχει γρήγορες και εύκολες εμπειρίες. Αν οι πληροφορίες, ο σχεδιασμός και η διάταξη είναι ασαφείς, ακατάστατες και άσχετες, θα κάνουν την εμπειρία του επισκέπτη δυσάρεστη, αλλά θα είναι ακόμη χειρότερη και εξαιρετικά συγκεχυμένη για άτομα με προβλήματα όρασης και γνωστικές αναπηρίες.

Κείμενο σε ομιλία: Text-to-Speech σημαίνει ότι ο ιστότοπος έχει κωδικοποιηθεί για να είναι σε θέση να μετατρέψει το κείμενο σε ανθρώπινη ομιλία. Το Google Cloud Text-to-Speech μπορεί να μετατρέψει κείμενο σε περισσότερες από 180 ανθρώπινες φωνές σε 30 γλώσσες. Αυτό είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για άτομα που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση: χαμηλή όραση, άτομα με δυσλεξία.

Κουμπιά και σφάλματα: Τα κουμπιά, οι σύνδεσμοι με δυνατότητα κλικ και οι λειτουργίες ελέγχου πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα, ορατά, κατανοητά και αποτελεσματικά. Τα άτομα με προβλήματα κινητικών δεξιοτήτων ή μειωμένη επιδεξιότητα, δυσκολεύονται να κάνουν κλικ σε ένα μικροσκοπικό κουμπί. Αν εμφανιστεί ένα μήνυμα σφάλματος και το κείμενο είναι ασαφές, θα οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό του χρήστη. Ο λόγος του σφάλματος πρέπει να είναι κατανοητός, ώστε οι χρήστες να μπορούν να διορθώσουν.

Προσαρμόσιμο κείμενο: Μια εξαιρετικά εύχρηστη λειτουργία ενός ιστότοπου είναι η προσαρμογή του κειμένου στις ανάγκες των ατόμων που μπορεί να απευθύνεται. Για άτομα με χαμηλή όραση, τύφλωση ή δυσλεξία που μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος, το χρώμα, η γραμματοσειρά είναι απαραίτητη!

https://openstandards.ellak.gr/2020/12/02/giati-i-prosvasimotita-sto-diadiktio-ine-toso-simantiki-ke-ti-mporis-na-kanis-gia-na-tin-epitichis/