Μελέτη Περίπτωσης: Χρήση των Εικονικών Εργαστηρίων MindTap στην Εκπαίδευση

 

Στην παρούσα μελέτη περίπτωσης, αναλύεται η χρήση των Εικονικών Εργαστηρίων (VLab) MindTap από το CQUniversity στην Αυστραλία για τη διδασκαλία μαθημάτων ψηφιακής εγκληματολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα συγκεκριμένα μαθήματα ενσωματώνουν ψηφιακές έρευνες μέσα από μια νομική οπτική, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για θέσεις εργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτά τα μαθήματα είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Πριν την υιοθέτηση των Εικονικών Εργαστηρίων, χρησιμοποιούνταν οι εξής μέθοδοι:

  •  Χρήση γενικών εργαστηρίων υπολογιστών με εγκατεστημένο το απαιτούμενο λογισμικό για τους φοιτητές με φυσική παρουσία.
  • Εγκατάσταση demo εκδόσεων των εργαλείων στους προσωπικούς υπολογιστές των εξ αποστάσεως φοιτητών.

Αυτή η προσέγγιση αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις, όπως:

  1. Η ανάγκη διαχειριστικής πρόσβασης στα εργαστηριακά υπολογιστικά συστήματα.
  2. Το κόστος των αδειών χρήσης των εργαλείων για πλήρη λειτουργικότητα.
  3. Η δυσκολία λήψης μεγάλων δεδομένων μέσω αργών συνδέσεων στο διαδίκτυο.
  4. Η μη πλατφορμική ανεξαρτησία των εργαλείων, που λειτουργούν μόνο σε συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα (κυρίως Windows και Linux).

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, το πανεπιστήμιο υιοθέτησε το MindTap VLab της Cengage Learning, ένα εικονικό περιβάλλον εκμάθησης ψηφιακής εγκληματολογίας. Οι φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε ένα εικονικό δίκτυο εργαστηρίων με διάφορες Εικονικές Μηχανές (VMs) που λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα εργαλείων ψηφιακής εγκληματολογίας και δεδομένων για τη διενέργεια ερευνών.

Πλεονεκτήματα

1. Πολυπλατφορμικό Περιβάλλον: Οι εικονικές μηχανές επιτρέπουν στους φοιτητές να εργαστούν με δεδομένα από διαφορετικά λειτουργικά συστήματα χωρίς την ανάγκη φυσικών υπολογιστών με διαφορετικά OS.
2. Πρόσβαση από Οπουδήποτε: Οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εργαστήρια από οποιαδήποτε τοποθεσία με σύνδεση στο διαδίκτυο, παρέχοντας ευελιξία στην εκπαίδευσή τους.
3. Προσαρμοσμένα Εκπαιδευτικά Υλικά: Η ενσωμάτωση του MindTap VLab στο Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης (LMS) επιτρέπει την προσαρμογή των δραστηριοτήτων, των κουίζ και άλλων εκπαιδευτικών υλικών, προσφέροντας στοχευμένη καθοδήγηση στους φοιτητές.
4. Αναλυτικά Στοιχεία Εμπλοκής Φοιτητών: Παρέχεται δυνατότητα παρακολούθησης της εμπλοκής και της απόδοσης των φοιτητών σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στο διδακτικό προσωπικό να παρέχει στοχευμένη υποστήριξη.

Αποτελέσματα

Η υιοθέτηση του MindTap VLab είχε θετική επίδραση στα ποσοστά επιτυχίας των μονάδων διδασκαλίας. Για παράδειγμα, οι μονάδες COIT20267 και COIT12201 παρουσίασαν αύξηση στα ποσοστά επιτυχίας και τις βαθμολογίες ικανοποίησης των φοιτητών. Συγκεκριμένα:

- Η μονάδα COIT20267 διατήρησε ποσοστό επιτυχίας 100% στις τελευταίες προσφορές της, ενώ η μονάδα COIT12201 παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά επιτυχίας από την υιοθέτηση του MindTap.
- Οι βαθμολογίες ικανοποίησης των μονάδων αυξήθηκαν, αντικατοπτρίζοντας την ποιότητα της διδασκαλίας και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προσφέρθηκαν.

Συνολικά, το MindTap VLab αποτέλεσε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση των γνωστικών και προβληματικών ικανοτήτων των φοιτητών μέσω της χρήσης πρακτικών δραστηριοτήτων και της στοχευμένης καθοδήγησης από το διδακτικό προσωπικό .

Hassan, J., Devi, A., & Ray, B. (2022). Virtual laboratories in tertiary education: Case study analysis by learning theories. Education Sciences12(8), 554.

Leave a Reply