Χρώματα

Συνήθως μέχρι την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά έχουν κατακτήσει τα βασικά χρώματα αλλά και κάποιες αποχρώσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατακτήσουν τα χρώματα. Στόχος της προσέγγισης των χρωμάτων στο νηπιαγωγείο είναι η κατάκτηση των βασικών αλλά και συμπληρωματικών χρωμάτων μέσα από δραστηριότητες:

  1. ταύτισης
  2. δείχνω και ονομάζω
  3. ομαδοποίησης
  4. ζωγραφικής

Παραμύθι

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι

Νηπιαγωγός για πάντα….

Καλώς ήλθατε στο e-meblog, το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική πλατφόρμα για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Ο σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό υλικό.
Το περιεχόμενό μας σχεδιάζεται με προσοχή για να προσφέρει παιδαγωγική αξία. Κάθε δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη για να προάγει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών σε πολλούς τομείς, όπως η γλωσσική, η κοινωνική και η αισθητική. Το ποικίλο περιεχόμενο, που περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, βίντεο και διαδραστικά εργαλεία, ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα των παιδιών.
Με αφοσίωση στην ποιότητα και την ευχάριστη μάθηση, το e-meblog αποτελεί έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο που ενισχύει την εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών, προσφέροντας παιδαγωγικό περιεχόμενο που είναι ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικά εποικοδομητικό.

Χριστουγεννιάτικες κατασκευούλες

Σιγά σιγά πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα ....Η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου! Εδώ θα βρείτε ιδέες για να φτιάξετε όμορφες κατασκεύες με τα παιδιά σας και να περάσετε μαζί τους ποιοτικό χρόνο...

ΕΛΙΑ- Διαθεματική Προσέγγιση

Σε μια αγροτική περιοχή όπως το χωριό μας που κάθε χρόνο όλοι ασχολούμαστε με το λιομάζωμα, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με αυτό το υπέροχο δέντρο, που μας προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς του!

Δημιουργία Ιστογράμματος

Αρχικά, καταγράψαμε με μορφή ιστογράμματος όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για την ελιά…

Ο μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα    Μέσα από το υπέροχο βιβλίο «Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς» (του Φιλ. Μανδηλαρά σε εικονογράφηση Νατ. Καπατσούλια), γνωρίσαμε τον μύθο της θεάς Αθηνάς που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ποσειδώνα στη διεκδίκηση της θέσης του προστάτη της Αθήνας, με τη θεά Αθηνά να υπερισχύει χρησιμοποιώντας ως «όπλο» της την ελιά!

Κι εμπνευσμένοι από την υπέροχη εικονογράφηση της κ. Καπατσούλια, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με ζωγραφική τον μύθο ομαδικά…

Τέλος, επιχειρήσαμε να δραματοποιήσουμε τον μύθο, επιλέγοντας κατάλληλα ενδυματολογικά και σκηνοθετικά στοιχεία (η περικεφαλαία της Αθηνάς κατασκευάστηκε με χαρτόνι, εφημερίδες και ατλακόλ. Μπορείτε να δείτε οδηγίες εδώ)

Παροιμίες κι εκφράσεις με το… λάδι!

   Μάθαμε παροιμίες κι εκφράσεις με το λάδι, τις καταγράψαμε ομαδικά και αναφέραμε περιπτώσεις που τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας…

Το φύλλο εργασίας με τις παροιμίες μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

Αινίγματα με το Λάδι και την Ελιά

Το φύλλο εργασίας με τα αινίγματα μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

Οι χρήσεις του λαδιού

   Συζητήσαμε για τις χρήσεις του λαδιού και αξιοποιώντας την Τεχνολογία και ειδικότερα το PowerPoint, φτιάξαμε στον υπολογιστή ένα σχετικό ιστόγραμμα και το εκτυπώσαμε

Το ιστόγραμμα σε PowerPoint και τις σχετικές εικόνες μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ

Λάδι και…. Φυσικές Επιστήμες!

    Κάναμε ένα πείραμα χρησιμοποιώντας ίσες σε όγκο ποσότητες λάδι, νερό (το οποίο είχαμε χρωματίσει με κόκκινο μελάνι) και μπλε οινόπνευμα… Τι θα γινόταν αν τα βάζαμε και τα τρία στο ποτήρι;

Τα παιδιά, ως μικροί επιστήμονες, κατέγραψαν με ζωγραφική τις υποθέσεις-προβλέψεις τους και μετά την υλοποίηση του πειράματος, έκαναν παρατηρήσεις τις οποίες επίσης κατέγραψαν.Το φύλλο εργασίας με το πείραμα πυκνότητας μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

Φτιάχνουμε… ελιόψωμο! 

  Διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν δοκιμάσει ελιές, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ελιόψωμα για να πάρουν μια… γεύση! Με τη βοήθεια δύο πρόθυμων μαμάδων… τα καταφέραμε! Γράψαμε τη συνταγή….

…. μετρήσαμε τα υλικά και ακολουθώντας τις οδηγίες τους το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Μύρισε όλο το σχολείο…. και πραγματικά το απολαύσαμε μικροί και μεγάλοι!

Στο τέλος μάλιστα σκεφτήκαμε και σύνθετες λέξεις…. με αφορμή την ερώτηση «με τι άλλο υλικό θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ψωμάκια;»

Τις εικόνες για την συνταγή του ελιόψωμου μπορείτε να τις κατεβάσετε εδώ

Το «Λιομάζωμα» του Θεόφιλου!

Επεξεργαστήκαμε τον γνωστό πίνακα ζωγραφικής “Το μάζεμα των ελαιών εν Μυτιλήνη” του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, τον περιγράψαμε εστιάζοντας στα χρώματα, την ενδυμασία και την εργασία των ατόμων που απεικονίζει….

ύλλο Εργασίας: Μετράμε ελίτσες

Το παραπάνω φύλλο εργασίας μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

Φυτεύουμε ελιές στο σχολείο μας!

Ολοκληρώνοντας τη θεματική μας προσέγγιση, αποφασίσαμε να φυτέψουμε ελιές στο σχολείο μας! Κι επειδή χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των γονιών που μας πρόσφεραν τις ελιές αλλά και βοήθησαν τα παιδιά να τις φυτέψουν τίποτα δεν θα είχε γίνει, τους χρωστάμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ!!!!!!!!

Σταυρόλεξο ανατροφοδότησης…. με αναγραμματισμούς!

    Ολοκληρώνοντας τη θεματική προσέγγιση, τα παιδιά μπορούν να συμπληρώσουν ένα σταυρόλεξο ανατροφοδότησης. Η συμπλήρωση του μπορεί να γίνει με αναγραμματισμούς (δίνουμε στα παιδιά τα γράμματα «μπερδεμένα» σε φακελάκια που μπορούν να διακρίνονται ως προς το χρώμα σε οριζόντια και κάθετα). Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να εισαχθούν τα παιδιά στις έννοιες «κάθετα» και «οριζόντια».Το παραπάνω σταυρόλεξο μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ